Seful DGA Prahova: "Un medic purta manusi chirurgicale cand ascundea banii. Unii se inspira si din filme"
In Prahova, Directia Generala Anticoruptie a inceput sa existe pentru opinia publica incepand cu a doua jumatate a anului 2015, atunci cand zeci de politisti, profesori de liceu sau universitari, chiar si medici au ajuns in fata instantei, acuzati de luare de mita. Mare parte dintre agentii de politie, care aveau competente si pe linie de Politie Rutiera, au fost prinsi in flagrant cand luau mita de la soferii carora ar fi trebuit sa le suspende dreptul de a conduce in urma abaterilor de la Codul Rutier. Investigatorii DGA Prahova au prins in flagant un politist de la Serviciul de Inmatriculari Auto, in timp ce lua mita chiar in fata sediului Politiei FOTO Diana Frincu Care sunt politistii cei mai expusi in fata tentatiei de a lua mita Avand in vedere ca cei mai multi politisti care au fost trimisi in judecata actionau in trafic, putem spune ca agentii de la rutiera sunt cei mai expusi in fata tentatiei de a lua mita? In acest scop, doar in 2016 au fost organizate 61 de sedinte de instruire pentru politisti, ofiteri si agenti deopotriva, la care au participat 679 de persoane, din care 180 cu functii de conducere. De asemenea, asteptam ca si studentii sa vina catre structurile abilitate, catre unitatile de parchet, atunci cand li se cere o suma de bani sau un folos pentru ca un profesor sa-si indeplineasca atributiunile de serviciu. In functie de ce vede, de cum a fost prins un alt coleg, isi perfectioneaza modul de operare, nu renunta la activitatea de coruptie, dar dezvolta un alt mod de operare astfel incat sa nu fie prins. La Sinaia au fost mai multe persoane acuzate de coruptie, de la nivel de sef de Politie pana la sef de Parchet local. Pe zona de trafic de influenta, cercetam si activitatea unor civili, asa cum a fost de exemplu cazul din penitenciarul Ploiesti, cand mai multi detinuti solicitau bani de la colegii de celula in schimbul promisiunii ca vor interveni pe langa factori de decizie pentru eliberarea conditionata.
In Prahova, Directia Generala Anticoruptie a inceput sa existe pentru opinia publica incepand cu a doua jumatate a anului 2015, atunci cand zeci de politisti, profesori de liceu sau universitari, chiar si medici au ajuns in fata instantei, acuzati de luare de mita. Mare parte dintre agentii de politie, care aveau competente si pe linie de Politie Rutiera, au fost prinsi in flagrant cand luau mita de la soferii carora ar fi trebuit sa le suspende dreptul de a conduce in urma abaterilor de la Codul Rutier. Cei mai multi dintre acesti politisti au fost deja condamnati la inchisoare cu suspendare in prima instanta si li s-a interzis dreptul de a-si mai exercita functia.
Daca majoritatea dintre politistii acuzati de coruptie primeau mita pentru a scapa un sofer de amenda, au fost si cazuri in care angajati ai MAI au cerut bani pentru a salva infractori cercetati in dosare de viol sau pentru alte fapte savarsite cu violenta. CV - Cine este Paul Stefan Comsiarul-sef Paul Stefan a absolvit Academia de Politie in anul 1999 si a activat, pana in 2004, intr-o unitate speciala de paza si protectie. Timp de doi ani, incepand cu anul 2004, a lucrat in cadrul DGIPI, iar din 2006 si pana in 2015 a fost ofiter DGA in Bucuresti.
Din 2015 si pana in momentul de fata cate rechizitorii au plecat in instanta, ca urmare a implicarii DGA Prahova in ancheta?
Ca urmare a activitatilor de cercetare penala desfasurate in urma delegarii emise de catre unitatile de parchet de pe raza judetului Prahova, in 2015 au fost 5 rechizitorii trimise in judecata, iar in 2016, 21.
In 2016 au fost cercetate in total 186 de persoane, fata de 88 in anul 2015, dar au fost si civili sau personal MAI sau alti functionari din afara MAI. Din totalul celor 186 cercetate, 64 au fost personal MAI, fata de 53 in anul 2015, iar din acesti 64, 16 au fost cu functii de conducere, iar restul cu functii de executie. Cercetat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro