Seful Colegiului Medicilor din Romania, despre medicii condamnati pentru spaga: "Nu trece o saptamana fara sa nu primesc o astfel de trista informare"

Seful Colegiului Medicilor din Romania, despre medicii condamnati pentru spaga:

Pacientul de astazi nu mai vine la medic cu increderea si seninatatea de odinioara, nu mai crede fara sa cerceteze ca medicul ii vrea binele neconditionat si chiar atunci cand crede acest lucru se intreaba: dar oare stie medicul care este binele meu? Pentru a fi luate masurile de punere in aplicare ale sentintelor si va informez ca nu trece o saptamana fara ca sa nu primesc o astfel de trista informare (...) Nota comuna a tuturor acestora a fost ca faptele, fiind petrecute in sistemul sanitar public -- exclusiv public -- indiferent in ce calitate s-au comis, medicii au fost vinovati nu pentru fapta comisa, ci pentru ca erau medici", a opinat Borcean.

acum 43 luni (31 Mar 2017)

Pacientul de astazi nu mai vine la medic cu increderea si seninatatea de odinioara, nu mai crede fara sa cerceteze ca medicul ii vrea binele neconditionat si chiar atunci cand crede acest lucru se intreaba: dar oare stie medicul care este binele meu? Lucrul acesta nu se intampla pentru ca medicina s-a schimbat, ci pentru ca, pe langa valorile clasice care au guvernat buna practica a profesiei noastre, medicul trebuie sa invete sa se plieze pe cerintele colective si individuale ale unei societati si ale membrilor sai, ale caror valori s-au schimbat in spiritul filosofiei vremurilor moderne", a afirmat Borcean, citat de Agerpres.

El a amintit ca in ultimele 12-14 luni s-au petrecut evenimente care "au tulburat" sistemul sanitar, enumerand, printre altele, scandalurile HexiPharma, sindromul diareic hemolitic al copiilor din Arges, conflictul de interese al unor medici oncologi care "ar fi beneficiat in mod oneros de o conferinta de specialitate intr-o destinatie exotica pe spezele unei firme pharma, dar nu s-a dovedit pana azi ca acei medici, venind de acolo, ar fi prescris exclusiv sau cu predilectie medicamentele firmei sponsor". Pentru a fi luate masurile de punere in aplicare ale sentintelor si va informez ca nu trece o saptamana fara ca sa nu primesc o astfel de trista informare (...) Nota comuna a tuturor acestora a fost ca faptele, fiind petrecute in sistemul sanitar public -- exclusiv public -- indiferent in ce calitate s-au comis, medicii au fost vinovati nu pentru fapta comisa, ci pentru ca erau medici", a opinat Borcean. Lumea din afara percepe acum sistemul sanitar public ca pe un cosmar nedefinit in spatiu si atemporal, ca pe un univers de realism magic, populat de infractori cinici, sistem in care intri pentru ca nu ai incotro, dar trebuie sa fii cu ochii-n patru. (...) Crede cineva ca medicul roman din sistemul sanitar public este cupid, avar, hot, infractor, doar pentru ca primeste recunostinta adevaratei valori a mu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro