Seful Casei Regale, despre intretinerea Pelesului si Pelisorului, inchiriate statului: Ministerul Culturii nu si-a indeplinit obligatiile

Seful Casei Regale, despre intretinerea Pelesului si Pelisorului, inchiriate statului: Ministerul Culturii nu si-a indeplinit obligatiile

Fosta resedinta de vara a regilor Romaniei, Castelul Peles a fost construit in 1883, la dorinta Regelui Carol I al Romaniei (1866-1914), dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman, si a fost decorat de celebrii decoratori J. De exemplu, plafonul de sticla al holului de onoare este mobil, putand fi actionat de un motor electric.

acum 37 luni (21 Jan 2018)

"Pelesul a fost dat pe o chirie foarte scazuta. Este in jur de 10.000 de euro pe luna. Nu este un accident, este din cauza ca noi dorim sa fie un muzeu, sa fie deschis publicului pentru beneficiul intregii natiuni. Problema este ca noi cand am dat Pelesul si Pelisorul pentru aceste chirii minime, Ministerul Culturii si-a luat obligatia de a le mentine intr-o stare respectabila, dar din pacate, nu si-a indeplinit aceasta obligatie", a sustinut Andrew Popper, potrivit News.ro.

El a precizat ca la expirarea contractului de inchiriere Casa Regala a incercat sa obtina o suma mai mare de la minister, asumandu-si si obligatia ca diferenta sa fie folosita pentru intretinerea celor doua imobile.

"Cand a expirat contracul de inchiriere, noi am cerut Ministerului Culturii majorarea contractului de chirie cu o foarte clara obligatie din partea nostra ca diferenta dintre ceea ce platesc acum si ceea ce platesc in viitor va fi folosita pentru inretinerea imobilelor.

Fosta resedinta de vara a regilor Romaniei, Castelul Peles a fost construit in 1883, la dorinta Regelui Carol I al Romaniei (1866-1914), dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman, si a fost decorat de celebrii decoratori J. Heymann din Hamburg, August Bembe din Mainz si Bernhard Ludwig din Viena.

Castelul are 160 de camere si mai multe intrari si scari interioare. Pe langa Pelesul propriu-zis, au mai fost ridicate inca doua constructii mai mici, Pelisorul si Foisorul.

Pelesul are o sala de teatru, cu o mica scena si 60 de locuri, plus loja regala. De exemplu, plafonul de sticla al holului de onoare este mobil, putand fi actionat de un motor electric.

Pe langa castel au fost construite Pelisorul, Corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foisor, Grajdurile, Uzina Electrica si Vila Sipot. Pana la terminarea castelului (1883), Regele Carol I si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro