Sefii Securitatii, judecati pentru crime impotriva umanitatii
De ce sunt acuzati cei patru inculpati Marin Parvulescu si Vasile Hodis, ofiteri la Directia a VI-a Cercetari penale din cadrul Departamentul Securitatii Statului, au exercitat actiuni represive sistematice (filaj, urmarire informativa, perchezitii, audieri sistematice, acte de violenta fizica si psihica) asupra victimei Gheorghe Ursu, "actiuni care au avut ca urmare producerea de suferinte fizice si psihice grave care au fost de natura sa-i aduca o atingere grava a drepturilor si libertatilor fundamentale, in principal a dreptului la viata".
Dupa 31 de ani de la uciderea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu in arestul fostei Securitati, patru dintre cei considerati vinovati de moartea lui se afla abia la inceputul procesului. Pentru complicitate la aceasta infractiune au mai fost deferiti instantei ministrul de Interne de la acea vreme, George Homostean, si seful Departamentului Securitatii, Tudor Postelnicu.
De ce a fost arestat si ucis Gheorghe Ursu
In perioada ianuarie - noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Emil Ursu a fost urmarit de Securitate pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la data de 21 septembrie 1985.
In urma torturii din timpul anchetei si a batailor incasate de la un alt arestat - Marian Clita, colaborator al Securitatii -, Ursu a murit la dat de 17 noiembrie 1985, in Spitalul Penitenciar Jilava, unde nu i s-au dat ingrijiri medicale.
Pentru a ascunde faptul ca nu exista un dosar politic pe numele lui Gheorghe Ursu, ofiterii de Securitate l-au acuzat de detinere ilegala de valuta.
In realitate, Securitatea era interesata de legaturile disidentului cu postul de radio "Europa Libera", de relatiile si discutiile acestuia cu lumea literara si artistica din tara si din diaspora, de impresiile consemnate in jurnalul personal despre politica statului si despre conducatorii partidului si statului comunist.
De ce sunt acuzati cei patru inculpati
Marin Parvulescu si Vasile Hodis, ofiteri la Directia a VI-a Cercetari penale din cadrul Departamentul Securitatii Statului, au exercitat actiuni represive sistematice (filaj, urmarire informativa, perchezitii, audieri sistematice, acte de violenta fizica si psihica) asupra victimei Gheorghe Ursu, "actiuni care au avut ca urmare producerea de suferinte fizice si psihice grave care au fost de natura sa-i aduca o atingere grava a drepturilor si libertatilor fundamentale, in principal a dreptului la viata".
Potrivit rechizitoriului, "Homost... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro