Sedinta CSM pentru avizarea proiectelor de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarile codurilor penale

Sedinta CSM pentru avizarea proiectelor de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarile codurilor penale

Pe de alta parte, proiectul de OUG care modifica prevederi din Codul Penal si din Codul de Procedura Penala ia in calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei in cazul abuzului in serviciu, reducand de la 7 la 3 ani de detentie nivelul maxim al pedepsei si eliminand sanctiunea cu interdictia privind ocuparea unei functii publice.In ceea ce priveste conflictul de interese, printre cei mentionati ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de functionarul public nu se vor mai regasi si cei cu care acesta a avut raporturi de munca in ultimii cinci ani.

acum 88 luni (25 Jan 2017)

UPDATE La scurta vreme de la decizia CSM, Ministerul Public a comunicat ca "in conformitate cu prevederile constitutionale, Ministerul Public considera ca promovarea celor doua proiecte de acte normative anterior mentionate nu poate fi realizata in regim de urgenta, avand in vedere si dimensiunea consecintelor adoptarii acestor reglementari, care ar putea avea drept rezultat vulnerabilizarea grava a institutiilor statutului in fata criminalitatii. Totodata, apreciem ca adoptarea celor doua proiecte in forma in care au fost comunicate, precum si in modalitatea in care s-a intentionat a fi adoptate, ar fi de natura sa impieteze asupra obiectivelor prioritare ale Ministerului Public, respectiv consolidarea capacitatii institutionale in lupta impotriva criminalitatii, in general, si a coruptiei, conflictului de interese si a evaziunii fiscale, in mod special". Remarc unele proiecte cum ar fi acele proiecte de acte normative si care daca ar fi adoptate, ar conduce la o reconsiderare a aprecierilor pozitive care s-au facut pana acum", arata Augustin Lazar, inainte de inceperea sedintei plenului CSM.

Sedinta a inceput in jurul orei 15.00, iar dupa o jumatate de ora, membrii Consiliului anuntau deja ca au avizat negativ proiectele de ordonanta trimise de Ministerul Justitiei. La iesirea din sediul CSM, procurorul general a declarat ca decizia de fi avizate negativ cele doua proiecte de ordonanta a fost luata cu majoritate de voturi.

"Instantele si parchetele ne-au comunicat punctul lor de vedere cu privire la cererea Ministerului Justitiei in vederea acordarii unui aviz pe cele doua proiecte de ordonante", a spus Mariana Ghena, presedintele CSM.

Iohannis vrea referendum

Proiectele de OUG privind gratierea si modificarile codurilor penale au fost transmise de Ministerul Justitiei pe 19 ianuarie la CSM pentru avizare. Parchetul General, DNA, Inalta Curte de Casatie si Justitie, DIICOT, asociatiile m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro