Secretul unui lutier de calitate: sa stie sa cante la vioara

Secretul unui lutier de calitate: sa stie sa cante la vioara

Ion Pop a ajuns la 67 de ani si tot ce a facut in viata pana acum a avut legatura cu lemnul si cu muzica. Lucreaza cu dalta si cu sufletul Despre procesul tehnologic, mesterul spune ca vioara confectionata manual se face cu multa truda, cu migala si cu dragoste, pentru ca sunetele inchise in cutia de lemn sa ajunga la sufletul ascultatorului, nu doar la urechile lui. Pe mine ma intereseaza si cum suna, eu fac ambele parti si am grija sa fie cum trebuie, si partea de deasupra, la fel si partea de dedesubt", spune el.

acum 31 luni (4 Mar 2017)

Ion Pop a ajuns la 67 de ani si tot ce a facut in viata pana acum a avut legatura cu lemnul si cu muzica. Mai precis, a cantat la vioara si a construit viori. De fapt, la Glod, judetul Maramures, toata lumea canta si chiar asa a si inceput povestea lui. Inca de copil a avut contact cu muzica si, pe la 8 ani, visa sa faca prima lui vioara. "Mi-a placut cand vedeam viorile si inca de mic avut ambitia sa fac si eu una. Asa ca, pe la 20 de ani, a inceput sa fie multumit de viorile pe care le facea, desi a invatat singur, experimentand doar. Am facut mobila de stejar, dar imi place mult si sa fac ", spune barbatul.

Lucreaza cu dalta si cu sufletul

Despre procesul tehnologic, mesterul spune ca vioara confectionata manual se face cu multa truda, cu migala si cu dragoste, pentru ca sunetele inchise in cutia de lemn sa ajunga la sufletul ascultatorului, nu doar la urechile lui. Daca nu ai dragoste, si pentru lemn, si pentru muzica, nu poti sa te ocupi de asta. El crede ca secretul pentru a putea face o vioara care sa sune bine este sa ai si cunostinte muzicale. Nu poti face o vioara fara sa stii sa o manuiesti, pentru ca altfel, vioara nu are pesonalitate, ar iesi ca acelea din fabrica.

"Cel care face o vioara trebuie sa cunoasca si putina muzica, pentru ca altfel e ca si la fabrica: unul face o parte a viorii, altcineva face o alta parte si le aduna laolalta. Pe mine ma intereseaza si cum suna, eu fac ambele parti si am grija sa fie cum trebuie, si partea de deasupra, la fel si partea de dedesubt", spune el.

Nu poti sa fii lutier daca nu ai suficiente cunostinte despre lemn. Trebuie sa stii sa alegi lemnul potrivit si sa ai suficienta pricepere si rabdare sa manuiesi dalta pana cand vezi soarele prin fundul viorii, numai asa obtii un sunet perfect. "Scandura e lasata mai groasa la inceput, ca sa am de unde sa mai scobesc cu dalta. Lemnul e sculptat cu dalta, apoi slefuit cu m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro