Secretul unei porti din Arad: simbolizeaza fertilitatea, renasterea, viata

Secretul unei porti din Arad: simbolizeaza fertilitatea, renasterea, viata

Stilul secession s-a caracterizat prin abordari exuberante ale fatadelor de cladiri, scoase in relief, prin grafica eclectica a grilajelor si parapetelor, in care identificam elemente de arta traditionala si de factura vegetala", spune istoricul. De asememea, istoricul explica si care ar fi provenienta unui astfel de edificiu: "Cum se explica prezenta acestor simboluri de factura esoterica pe un artefact aradean, aparent comun, de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX ?

acum 62 luni (11 May 2017)

Fiind un simbol sincretic, strugurele a fost asociat inca din Egiptul antic cu zeitati ale fertilitatii si prosperitatii, pentru ca mai apoi sa reprezinte, in crestinism, renasterea si invierea, viata. Acesta spune ca centrul Aradului s-a edificat in varianta arhitecturala pe care o cunoastem astazi, la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX.

In perioada amintita, in orasul de pe Mures, datorita dezvoltarii economice semnificative - care a facut din Arad cel mai important centru urban din estul Ungariei - s-a cristalizat o burghezie de factura industriala si comerciala. Stilul secession s-a caracterizat prin abordari exuberante ale fatadelor de cladiri, scoase in relief, prin grafica eclectica a grilajelor si parapetelor, in care identificam elemente de arta traditionala si de factura vegetala", spune istoricul. In stransa corelatie cu ce s-a intamplat in arhitectura, in Arad s-a dezvoltat si o traditie mestesugareasca legata de prelucrarea fierului, de unde s-a desprins o combinatie foarte interesanta intre abordarile edilitare si lucrari de broderie in fier.

"Este cazul si portii de pe Bulevardul Revolutiei nr.84-86 a unei cladiri particulare construite in perioada amintita. Ceea ce frapeaza la acest artefact realizat din fier forjat sunt simbolurile de factura sincretica care o decoreaza. Intalnim aici, spre exemplu, simbolul paunului, de sorginte iraniana antica, care insa a fost asimilat de numeroase culturi si sisteme spirituale. Acesta din urma a fost asumat de catre miscarea Crucii cu Trandafir, care a prins contur incepand cu secolul al XVI-lea", spune Antoniu Martin.

De asememea, istoricul explica si care ar fi provenienta unui astfel de edificiu: "Cum se explica prezenta acestor simboluri de factura esoterica pe un artefact aradean, aparent comun, de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX ? O explicatie plauzibila ar fi aceea ca edificiul amintit ar fi fost realizat de unul dintre mem... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro