Secretul succesului unei studente de etnie roma: "Au fost momente in care nu aveam ce manca. Daca nu invatam, as fi facut curatenie in scarile blocurilor"

Secretul succesului unei studente de etnie roma:

Asistentul social era insotit de multe ori de reprezentantii organizatiei Firm Foundation Romania, care se ocupa printre altele si de integrarea romilor in societate, pe care ii ajuta sa faca scoala si ii sprijina financiar pe timpul studiilor. Ma gandeam ca viitorii colegi o sa se uite ciudat la mine, ca si cum as fi fost admisa pentru ca sunt de etnie roma si nu pentru ca am invatat bine. Am ajuns sa cunosc si romi de succes, care au facut facultate si care s-au realizat si asta m-a facut sa-mi schimb mult gandirea", mai povesteste Crina. De aceea, vreau sa-i fac pe romi sa inteleaga cat de importanta este educatia si cat de important este sa ceara ajutor, sa treaca peste orgoliu si teama de necunoscut. Sper ca eu sa fiu un exemplu si sa reusesc sa-i conving macar pe cativa sa vina la Brasov si sa faca macar un liceu", mai spune Crina.

acum 62 luni (8 Aug 2015)

Crina Mondoc este o frumoasa tanara de etnie roma, are opt frati, dintre care niciunul nu a reusit sa ajunga macar la liceu. Crina a fost singura care a reusit sa termine un liceu, iar acum este in anul al doilea de facultate.

12 oameni in doua paturi

Primii ani din viata Crinei au fost departe de o copilarie de basm. De fapt, isi aminteste mai ales certurile, scandalurile din familie si nenumaratele neajunsuri. A locuit, pe rand, cu familia in Ploiesti si in Targoviste pe la rude, iar in final s-a stabilit in comuna Budila din Brasov, la bunica din partea tatalui. Parintii mai luau pe datorie alimente de la magazin, iar uneori factura noastra era incarcata de vanzatori. Cand venea alocatia, se platea datoria la magazin si nu mai ramanea nimic. Tata mai castiga bani din vanzarea de cosuri de nuiele, dar nu era de-ajuns", mai spune Crina. Parintii au divortat din cauza problemelor cu bautura ale tatalui, iar mama si fratii ei au plecat din Budila. Ar fi insemnat sa renunte la scoala si nu putea sa conceapa asa ceva. A preferat sa suporte crizele de nervi ale tatalui ei pentru a putea merge la scoala.

Era in luna mai, in anul 2010, si eu mai aveam putin pana sa termin clasa a VIII-a. Am ales sa raman cu tata, sa indur scenele pe care le facea din cauza bauturii, pentru ca am vrut neaparat sa imi termin scoala. Dupa ce mama si fratii mei au plecat, a fost si mai rau. Tata suferea dupa ei, a inceput sa bea si mai mult si sa faca zilnic scandaluri. A fost groaznic, dar am reusit sa stau pana cand am luat vacanta si am terminat cele opt clase. In Budila venea regulat la familiile de romi asistentul social de la Spitalul de Copii din Brasov. Asistentul social era insotit de multe ori de reprezentantii organizatiei Firm Foundation Romania, care se ocupa printre altele si de integrarea romilor in societate, pe care ii ajuta sa faca scoala si ii sprijina financiar pe timpul studiilor.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro