Secretul relatiei dureroase dintre Arsenie Boca si Crestina, mama duhovnicului: "Voiam ca ea sa ma uite"

Secretul relatiei dureroase dintre Arsenie Boca si Crestina, mama duhovnicului:

Arsenie Boca s-a nascut in 1910, in Vata de Sus, judetul Hunedoara, fiind fiul unui cizmar din sat, Iosif, si al Crestinei, o tanara casnica, atunci in varsta de doar 18 ani. In declaratia data anchetatorilor, ieromonahul afirma ca voia sa rupa treptat legturile cu mama sa pentru ca aceasta sa accepte mai usor decizia sa de a se calugari. Cu prilejul acela aveam urmatoarele note caracteristice: deprindeam pe mama cat mai fara mine si cat mai fara corespondenta, ca oarecum sa ma uite si sa nu-i vie greu cand va afla ca m-am calugarit", se arata in documentul pastrat in Arhivele CNSAS.

acum 92 luni (18 Jul 2015)

Arsenie Boca s-a nascut in 1910, in Vata de Sus, judetul Hunedoara, fiind fiul unui cizmar din sat, Iosif, si al Crestinei, o tanara casnica, atunci in varsta de doar 18 ani. Se spune ca l-ar fi nascut pe Zian, intr-o casuta de pe Dealul Bujoara, de la marginea satului Vata de Sus.

"Cat a stat Iosif Boca in America, ca sa castige cativa dolari, cum faceau atunci multi romani din Transilvania, nu stim. Dupa parerea localnicilor, actuala biserica a fost construita pe locul uneia mai vechi si mai mici, si astfel mormantul fetitei a fost inclus in biserica", informa Iovu Mihut, in cartea "Copilaria lui Arsenie Boca". La cativa ani dupa revenirea in tara a lui Iosif, parintii copilului Zian Boca au decis sa se desparta, din motive necunoscute.

Voia sa fie uitat de mama

Parintele Arsenie Boca a relatat in mai multe randuri despre mama sa. In declaratia data anchetatorilor, ieromonahul afirma ca voia sa rupa treptat legturile cu mama sa pentru ca aceasta sa accepte mai usor decizia sa de a se calugari. In timpul teologiei mi se lamurea frumusetea chipului vietuirii calugaresti si doream sa ma instruiesc, pe cat puteam, mai temeinic, cu deosebire in latura mistica a vietii. Cu prilejul acela aveam urmatoarele note caracteristice: deprindeam pe mama cat mai fara mine si cat mai fara corespondenta, ca oarecum sa ma uite si sa nu-i vie greu cand va afla ca m-am calugarit", se arata in documentul pastrat in Arhivele CNSAS.

Crestina isi dorea ca fiul ei sa se casatoreasca

O alta istorisire a calugarului despre mama sa a fost scrisa in vremea pe care acesta o petrecuse pe Muntele Athos. In primavara anului 1939, parintele Arsenie Boca, pe atunci un tanar diacon cu numele Zian, fusese trimis in calugarie pe Muntele Athos, de catre Mitropolitul Nicolae Balan. In cele trei luni petrecute in "gradina maicii Domnului", cum este numita monahia de pe muntele Athos, Arsenie Boca a mu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro