Secretul insulei Ada-Kaleh, paradisul fiscal al Romaniei. Groaza de pe "Micul Gibraltar" de pe Dunare, inghitit de lacul de la Portile de Fier I

Secretul insulei Ada-Kaleh, paradisul fiscal al Romaniei. Groaza de pe

Insula Ada-Kaleh, "un mic Gibraltar", cum l-au botezat istoricii, situata in aval de orasul Orsova, avea o altitudine de 48 m, fiind dominata de dealul Alion, inalt de 317 m si situat la nordul Dunarii, iar la sud de Golubinska Planina. Acoperita de apele Dunarii Dupa construirea Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie de la Portile de Fier I, Insula Ada-Kaleh a ajuns sub apele Dunarii, iar cetatea a fost mutata pe Insula Simian. Fotografie inedita, realizata pe insula Ada Kaleh cu putin timp inainte de inundarea ei FOTO: MEJDI IBRAHIM Cel mai bogat om din insula, Ali Kadri, se retrage in Turcia, lasandu-si impresionanta avere la mana destinului, iar alte mari vile, precum a lui Regep Aga sau Maria Antonescu, au fost ocupate de diferite persoane de la Bucuresti, trimise aici de comunisti.

acum 61 luni (9 Jun 2015)

Insula Ada-Kaleh, "un mic Gibraltar", cum l-au botezat istoricii, situata in aval de orasul Orsova, avea o altitudine de 48 m, fiind dominata de dealul Alion, inalt de 317 m si situat la nordul Dunarii, iar la sud de Golubinska Planina. Primele fortificatii au fost facute de Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, pentru a stavili puhoiul turcesc. Intre 1718-1739, cand insula a fost sub stapanire austriaca, a fost construita cetatea de tip Vauban, in forma de stea.

Cetatea avea forma unui paralelogram si era prevazuta cu bastioane, cazemate si santuri de aparare.

Razboaiele austro-turce de la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul celui de al XVIII-lea, au demonstrat faptul ca in zona Portilor de Fier era necesara construirea unor cetati dupa un sistem nou, care sa reziste artileriei. Intre 1716-1718, Eugeniu de Savoia cere viitorului guvernator al Banatului sa reia problemele de construire a cetatii. Lucrarile preliminare pregatitoare sunt incepute in august 1717, cand se leaga insula de mal printr-un pod de vase pentru transportul materialelor. In afara de cetatea propriu-zisa se mai aflau doua centuri exterioare de fortificatii. Fiind conditionata de configuratia insulei, cetatea avea forma de stea alungita.

Fotografie inedita, realizata pe insula Ada Kaleh cu putin timp inainte de inundarea ei FOTO: MEJDI IBRAHIM Era inzestrata cu obisnuitele bastioane si cazemate legate prin galerii boltite lucrate din caramida, care formau o ampla curte interioara. Accesul in cetate se facea dinspre est si vest printr-un sir de porti cu ancadramente de piatra fatuite, purtand amprenta stilului baroc. Zidurile inalte de 25 m erau lucrate tot din caramida si prevazute cu ambrazuri inguste la exterior si evazate in interior, colturile fiind lucrate din piatra slefuita.

Cetate de tip Vauban, Ada-Kaleh a fost construita de catre austrieci dupa pacea de la Karlowitz (... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro