Secretul din spatele crimelor care au ingrozit Deva in 1940: de ce cadavrele legionarilor impuscati au fost expuse timp de doua zile in piata

Secretul din spatele crimelor care au ingrozit Deva in 1940: de ce cadavrele legionarilor impuscati au fost expuse timp de doua zile in piata

"Din cercetarile intreprinse la Cabinetul 2 de Instructie de pe langa Tribunalul Hunedoara, precum si din informatiunile primite de noi din sursa competenta, rezulta ca ordinul pentru impuscarea a unui numar de trei legionari din judet a fost dat de catre Inspectoratul General al Jandarmeriei Bucuresti, telegrafic cifrat, adresat comandantului Legiunii de jandarmi Maior Teodorescu.

acum 50 luni (4 Feb 2016)

Arhivele Nationale - Judetul Hunedoara pastreaza un numar impresionant de marturii despre evenimentele petrecute la inceputul anilor 1940, in judet, cand Romania aflata sub regimul maresalului Ion Antonescu se pregatea de intrarea in cel De-al Doilea Razboi Mondial.

Comunitatile din Deva, Hunedoara si Valea Jiului se aflau intr-o stare de tulburare nemaintalnita, asa cum reiese din informatiile pastrate in notele informative ale Politiei Deva. Dumitru Popa, Nicolae Sarbu si Gheorghe Cornea au sfarsit ucisi de jandarmi, iar apoi trupurile lor au fost expuse timp de doua zile in Piata Regele Ferdinand, din Deva. "Din cercetarile intreprinse la Cabinetul 2 de Instructie de pe langa Tribunalul Hunedoara, precum si din informatiunile primite de noi din sursa competenta, rezulta ca ordinul pentru impuscarea a unui numar de trei legionari din judet a fost dat de catre Inspectoratul General al Jandarmeriei Bucuresti, telegrafic cifrat, adresat comandantului Legiunii de jandarmi Maior Teodorescu.

Din declaratia data la Cabinetul de Instructie, de catre colonelul Bengliu, fostul prefect de judet de atunci, rezulta ca desemnarea legionarilor care trebuiesc impuscati a fost facuta de maiorul Teodorescu, comandantul Legiunii, care insusi a dat ordin executantilor pentru impuscarea lor", se arata in nota secreta a Politiei Deva, pastrata in prezent la Arhivele Nationale - judetul Hunedoara.

"Legionarul Popa Dumitru a fost impuscat de seful Postului de Jandarmi din Simeria, plutonierul Bugariu Vasile, impreuna cu sergentul major Berevoescu Eugen si caporalul Coroi Ioan. Legionarul Sarbu Nicolae a fost impuscat de plutonierul Baloiu Nicolae de la Postul de Jandarmi Soimus, actualmente in Legiunea de Jandarmi Caras. Legionarul Cornea Gheorghe a fost impuscat de plutonierul Dumitru Atodiresei de la Postul Branisca, actualmente la Centrul de Instructie de la Targu Ocna", informa Politia Deva.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro