Secretul desertului din copilarie. Cea mai buna reteta de prajitura cu mere

Secretul desertului din copilarie. Cea mai buna reteta de prajitura cu mere

Avem nevoie, astfel, de: 2 - 2,5 kg de mere 200 g zahar 1 lingurita scortisoara 0,5 kg faina 100-150 g untura (sau unt) 1-2 oua 2 linguri de smantana 2 pachete zahar vanilat un praf de sare 125 g zahar pudra Pentru inceput, merele se curat de coaja si se dau pe razatoarea mare.

acum 34 luni (31 Oct 2016)

Unii spun ca isi amintesc cum, la prepararea prajiturii, merele erau razuite, amestecate cu zahar si scortisoara, iar apoi erau stoarse de zeama pentru ca prajitura sa se poata coace mai usor. "Zeama aceea pe care o lasau merele razuite, indulcita si cu scortisoara batea de departe orice suc pe care-l puteam bea la vremea aceea", povesteste acum un baimarean trecut de prima tinerete. Acela este faptul ca foloseau untura de porc in loc de unt, ceea ce facea ca aluatul sa fie mult mai pufos. Insa prajiturile aveau un gust aparte", spune o baimareanca ce prepara reteta de prajitura cu mar pe care a invatat-o de la mama ei. Avem nevoie, astfel, de:

2 - 2,5 kg de mere

200 g zahar

1 lingurita scortisoara

0,5 kg faina

100-150 g untura (sau unt)

1-2 oua

2 linguri de smantana

2 pachete zahar vanilat

un praf de sare

125 g zahar pudra

Pentru inceput, merele se curat de coaja si se dau pe razatoarea mare. Se amesteca cu cele 200 de grame de zahar si scortisoara. Se lasa putin pana lasa zeama, apoi, inainte de a fi puse peste aluat, se storc bine. Apoi se imparte in doua bucati si se lasa la frigider circa 30-45 de minute.

Prima bucata se intinde in tava, intr-un strat uniform, peste care se aseaza merele, dupa ce au fost stoarse bine de zeama. Cel mai usor este sa folosim hartia de copt, pentru a nu se lipi de tava. Din a doua bucata de aluat (care poate fi mai mica), se intinde o alta foaie, care se aseaza peste stratul de mere.

Se da la cuptor pentru circa 50 de minute, la 180 de grade C.

Unele gospodine spun ca peste stratul de mere adauga unul subtire de nuci, prajite si maruntite.

O ata varianta de aluat se prepara cu cate noua linguri de zahar, ulei, lapte, doua oua, 12 linguri de faina, trei pliculete de zahar vanilat si un praf de copt. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro