Secretul celui mai sanatos si gustos sos de rosii. Cat se fierbe si de ce se pun zahar caramelizat si vin in preparat

Secretul celui mai sanatos si gustos sos de rosii. Cat se fierbe si de ce se pun zahar caramelizat si vin in preparat

Ingrediente: 1 l bulion de rosii rascoapte 50 ml rachiu 1 lingurita de miere 1 lingura de frunze de tarhon 1 legatura de marar 1 lingurita de boia 1 lingurita rasa de piper macinat 1 lingura de zahar 200 ml vin 1 legatura de cimbru uscat 1 lingurita de sare 1 ceapa Iata ce nota autorul despre aceasta reteta delicioasa: "Desi vanatoresc, deci un pic mai tare, cu nerv si corp chiar agresiv, acest sos imbraca totusi, surprinzator de catifelat, de subtil, nu numai cele mai fine medalioane de caprioara, ci si alte carnuri, chiar legume si paste fainoase.

acum 91 luni (8 Sep 2016)

Ingrediente:

1 l bulion de rosii rascoapte

50 ml rachiu

1 lingurita de miere

1 lingura de frunze de tarhon

1 legatura de marar

1 lingurita de boia

1 lingurita rasa de piper macinat

1 lingura de zahar

200 ml vin

1 legatura de cimbru uscat

1 lingurita de sare

1 ceapa

Iata ce nota autorul despre aceasta reteta delicioasa:

"Desi vanatoresc, deci un pic mai tare, cu nerv si corp chiar agresiv, acest sos imbraca totusi, surprinzator de catifelat, de subtil, nu numai cele mai fine medalioane de caprioara, ci si alte carnuri, chiar legume si paste fainoase. Pentru ca paprica (cuvant iesit in univers via Budapesta) sau boiaua - daca nu stiati - se zice ca a fost oferita Europei si lumii de fratii secui din Covasna si Harghita, iar mararul e mai valaho-moldovenesc decat e sampania frantuzeasca si Hong-Kongul chinezesc!".

Mod preparare:

o Se taie ceapa bucatele minuscule

o Se rumeneste in ulei cu delicatete, sa nu se arda nici macar un milimetru patrat

o Se stinge cu bulion

o Se adauga vinul, otetul, rachiul, sarea, piperul, boiaua, legatura de cimbru - sa fiarba totul in clocote mici

o Se toaca mararul si tarhonul cat de fin

o Intr-o tigaita se pune zaharul la topit ("caramelizat"); se stinge, cand s-a colorat cu putina apa, se trage de pe foc, se amesteca cu mierea

o Dupa 30 minute de fiert se adauga la zeama zaharul

o Se mai fierbe un sfert de ora, amestecand mereu

o Se trage de pe foc, se presara verdeata.

La aceeasi reteta se mai adauga, inainte de marar, o capatana de usturoi taiat felii microscopice, care se lasa 3-5 minute sa clocoteasca.

Gazetarul, indragostit de bucatarie

In cei 57 de ani de viata, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vanator si pescar sportiv, a publicat po... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro