Secretul bratarii dacice recuperate intr-o operatiune periculoasa. Cum a fost capturat camatarul care a vrut sa vanda comoara cu 110.000 de euro

Secretul bratarii dacice recuperate intr-o operatiune periculoasa. Cum a fost capturat camatarul care a vrut sa vanda comoara cu 110.000 de euro

Povestea celei mai spectaculoase operatiuni de recuperare a unei bratari dacice a inceput in toamna anului 2006, cand anchetatorii au primit informatii ca obiectul pretios, de circa 1,2 kilograme de aur masiv, se afla in posesia hunedoreanului Calin Ciota. Ciota se cunostea cu traficantii S-a aratat in rechizitoriu ca mai existau alte grupari infractionale din aceeasi zona, preocupate de aceleasi activitati, care au efectuat operatiuni similare inca din luna mai 2000, in acelasi areal arheologic al sitului, de unde si-au insusit zece bratari spiralice din aur masiv, pe care le-au impartit intre ei. Ce le-a declarat magistratilor Calin Ciota a declarat in instanta ca a fost contactat in septembrie 2002 la Hunedoara de Nedelcu Mugur Niu, pe care il cunostea de 4-5 ani pentru ca i-a vandut un autoturism BMW, si care i-a solicitat 20.000 de dolari cu titlu de imprumut pentru sase luni, lasandu-i in garantie o bratara in greutate de un kilogram si jumatate, pe care la randul sau a cumparat-o.

acum 97 luni (23 Aug 2016)

Povestea celei mai spectaculoase operatiuni de recuperare a unei bratari dacice a inceput in toamna anului 2006, cand anchetatorii au primit informatii ca obiectul pretios, de circa 1,2 kilograme de aur masiv, se afla in posesia hunedoreanului Calin Ciota.

Patria comorilor

Dosarul scoate la lumina amanunte mai putin cunoscute despre operatiunea de recuperare a bratarii dacice, pe care anchetatorii de la DIICOT o estimau la acea vreme la valoare de 500.000 de euro. S-a retinut ca inculpatul Calin Ciota avea legaturi bine stabilite si determinate cu un grup infractional organizat, care a sustras ilicit bunuri ce fac parte din patrimoniul cultural national mobil si care a sprijinit constant prin actele sale activitatile acesteia. De asemenea s-a retinut ca el detinea ilegal o bratara dacica spiralica sustrasa din situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Muntii Orastiei, pe care intentiona sa o comercializeze ilicit in tara sau in strainatate pentru o importanta suma de bani, respectiv 110.000 euro.

Prin rechizitoriul mentionat s-a retinut ca in luna mai 2001 un grup de traficanti si cautatori de comori a descoperit cinci bratari dacice in punctul arheologic Caprareata al sitului Sarmizegetusa Regia, clasat monument istoric. In ziua urmatoare, precizau anchetatorii, pe panta culmii, au localizat alte trei bratari din aur, pe care si le-au insusit si le-au impartit intre ei, respectiv doua au revenit lui Nedelcu Mugur Niu, doua lui Zerkula Mihai si una a fost luata de Magda David.

Ciota se cunostea cu traficantii

S-a aratat in rechizitoriu ca mai existau alte grupari infractionale din aceeasi zona, preocupate de aceleasi activitati, care au efectuat operatiuni similare inca din luna mai 2000, in acelasi areal arheologic al sitului, de unde si-au insusit zece bratari spiralice din aur masiv, pe care le-au impartit intre ei.

"In contextul aratat s-a retinut ca in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro