Secretul averii fabuloase a lui Iancu de Hunedoara. "Atletul lui Hristos" a strans 1.000 de sate si orase in Transilvania

Secretul averii fabuloase a lui Iancu de Hunedoara.

Primele 40 de sate Prima atestare a averii detinute de familia lui Iancu de Hunedoara provine din anul 1409 si reprezinta un act de improprietarire semnat de regele Sigismund de Louxemburg. In ultimul deceniu de viata, averea lui Ioan de Hunedoara insuma, pe langa suprafetele impersionante de pamant, 28 de cetati, 57 de orase si peste 930 de sate, cele mai multe din Transilvania.

acum 39 luni (14 Jun 2017)

Ioan de Hunedoara, cunoscut si ca Iancu de Hunedoara, (1407 (?) - 1456), a ramas in istorie drept unul dintre cei mai importanti voievozi ai romanilor. A fost ban al Severinului, voievod al Transilvaniei intre 1441 - 1456 si guvernator al Ungariei intre 1446 - 1456, iar istoricii ii amintesc meritele sale, in apararea hotarelor Europei de invaziile otomanilor. Cunoscut pentru ispravile sale militare, numit "atlet al lui Hristos" de capii Bisericii, Iancu de Hunedoara a impresionat si prin averea sa, pe care deseori a folosit-o pentru a finanta armatele de mercenari si campaniile de pe campul de lupta.

Primele 40 de sate

Prima atestare a averii detinute de familia lui Iancu de Hunedoara provine din anul 1409 si reprezinta un act de improprietarire semnat de regele Sigismund de Louxemburg. Pe langa domeniul intins al Hunedoarei, familia Huniazilor a primit exploatari miniere de aur, argint si fier si ocnele de sare, ultimele fiind cele mai profitabile surse de venituri din Transilvania. Unii istorici sustin ca Iancu de Hunedoara s-a nascut in 1407, la curtea regelui Sigismund, iar cronicarii din vremea fiului sau Matia, devenit rege al Ungariei, au creat legenda ca Iancu de Hunedoara ar fi fost copilul din flori al imparatului Sigismund de Luxemburg.

Din anul 1430, potrivit istoricilor, Iancu de Hunedoara a intrat in slujba directa a lui Sigismund de Luxembourg, imparat al Sfantului Imperiu Roman si rege al Ungariei si Croatiei, iar dupa 1437, la incoronarea regelui Albert, Iancu de Hunedoara si fratele sau Ioan cel Tanar au fost numiti bani ai Severinului.

Aproape 1.000 de orase si sate

In jurul anului 1440, pamanturile sale aveau o intindere de aproximativ 500.000 de jugare, sustineau istoricii, iar ca rasplata pentru victoriile sale din anii urmatori, pentru cheltuielile suportate de el a primit de la rege mereu numeroase alte mosii.

In ultimul deceniu d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro