Secretul automatului de sah: cea mai mare smecherie din istoria tehnologiei

Secretul automatului de sah: cea mai mare smecherie din istoria tehnologiei

Piticul a fost ascuns atat de bine incat sa nu poata fi descoperit de cei care doreau sa arunce un ochi pe mecanism, cu atat mai putin de cei cu care juca ori de spectatori. Falsul descoperit la 20 de ani la moartea lui Kempelen Descoperirea falsului, de abia dupa 20 de ani de la moartea lui Kempelen, nu a scazut cu nimic din inovatia de atunci a baronului ungur. A inventat si o masina de scris pentru nevazatori, un aparat care vorbeste (astazi se afla in Muzeul de la Berlin), cat si o masina care functiona pe baza de aburi.

acum 106 luni (5 May 2015)

Wolfgang (Farkas) Kempelen era un baron ungur nascut pe 23 ianuaririe 1734, la Presburg (astazi Bratislava). Devine jurist la Curtea Regala Ungara din Presburg, iar in anul 1757 este promovat secretar al Curtii de la Viena la admnistratia respectiva. Kempelen se muta la Timisoara, pentru a putea supraveghea cea de a doua etapa a colonizarilor din Banat. In cei cinci ani petrecuti de Kempelen la Timisoara, in regiune au fost colonizati peste 40.000 de oameni, tarani din Suebia, Bavaria, Hessen, Thuringhia, Luxemburg, Lotharinghia, Alsacia sau Palatinat. Kempelen s-a ocupat de infiintarea primelor fabrici de matase, s-a implicat efectiv realizarea unor sate noi. In urma unei intrevederi cu Maria Terezia, la Viena, Kempelen promite imparatesei ca o va impresiona cu o inventie inedita. Initial, avea de gand sa realizeze o masinarie vorbitoare (pe care o va realiza, dar mult mai tarziu), insa pentru ca are doar sase luni la dispozitie, se gandeste sa realizeze un automat care joaca sah. Premiera pentru Timisoara Astazi ne putem imagina foarte simplu un meci de sah cu un computer. Ca atare, se poate spune ca una dintre marile premiere mondiale, automatul de jucat sah, a fost inventat la Timisoara, ca atare este o alta premiera cu care capitala Banatului se poate mandri. A vizitat chiar si muzeul de la Budapesta care poarta numele lui Kempelen.

"Aparatul de sah al lui Kempelen a fost o inventie incredibila pentru acele vremuri. O replica a , asa cum era cunoscut aparatul, se gaseste si astazi la Muzeul Kempelen din Budapesta. Eu spun ca automatul a fost realizat la Timisoara, in Palatul Baroc, actualul Muzeu de Arte. Un pitic ascuns in automat Masina de sah "Turcul" a fost realizata in decurs de sase luni si a fost prezentata la Viena, in fata imparatesei Maria Terezia, in anul 1769. Partea interesanta este ca aparatul de sah avea o smecherie, un truc, un mare fals. In interiorul ei, pe langa complexul mecanism de roti dintate - care avea rolul sa puna in miscare bra... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro