Secretele vinului afrodisiac produs in nordul Moldovei: "Sculaul" de la Frumusica, Viagra traditionala
Alaturi de fiul sau de 35 de ani, intretine hectare intregi de vie si mai apoi face cantitati impresionante de vin, negru sau rosu. Din ce am auzit eu de la mosnegi, cand eram mai tanar, soiul acesta de vin este de pe vremea lui Stefan cel Mare si chiar mai vechi. Apoi, in perioada comunista, odata cu fabrica de vie si asociatia viticola din Frumusica, au aparut soiuri aduse de la Cotnari, precum feteasca alba regala, tamaioasa romaneasca, francusa si cateva tipuri de vin de masa. Seful Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul Judetean "Mavromati" Botosani, Petrica Radauceanu, explica de ce vinul negru este periculos pentru hipertensivi: "Este un vin bogat in vitamine si multi specialisti spun ca poate fi consumata o cantitate de 40 de mililitri pe zi, la masa.
Strugurii si vinul sunt principala bogatie a comunei Frumusica din cele mai vechi timpuri. Localitatea a fost odinioara targ comercial, bine plasat pe drumul vinului, cu han mare la sosea si podgorii vechi "din vremea lui Stefan cel Mare si batran, voievodul Moldovei", tine sa precizeze Neculai Amarandei, un satean de 88 de ani din Storesti. "Podgoriile astea au fost legate de cele de la Cotnari. Toate dealurile erau pline de vie, de la Cotnari pana la Frumusica. S-au pastrat pana pe vremea lui Ceausescu, cand aveam si noi fabrica de vin. Sute, mii de litri, tone de vin", subliniaza Neculai Amarandei. Podgoriile de la Frumusica ascund insa un soi vechi si special. Si nu din cel vandut de obicei de oameni pentru bani. Este un vin negru ca sangele, facut din boabe de strugure de aceeasi culoare, poreclit de sateni, datorita aromei sale, "capsunica". "Vinul asta este asa de negru incat lasa urme pe pahar. Fiecare sat l-a botezat cum a vrut, dar ii mai zice si , cu leac pentru toate cele, dar mai ales pentru probleme barbatesti", spune omul zambind. Pielita nu se da la o parte Unul dintre oamenii din comuna Frumusica care cultiva inca la scara larga poama neagra sau "capsunica" si mai apoi fac celebrul vin negru este Gheorghe Cojocaru (72 de ani), din satul Vladeni Deal. Alaturi de fiul sau de 35 de ani, intretine hectare intregi de vie si mai apoi face cantitati impresionante de vin, negru sau rosu. Ravacul se lasa cu pielita neagra, aromata si plina de vitamine a strugurelui negru. Pana si dupa zdrobire la teasc, in vin se mai lasa acele pielite negre ca sa dea culoarea neagra si aroma. Trebuie sa aiba la final culoare neagra intensa si un gust acrisor, dar aromat, in acelasi timp. Nea Cojocaru cu fiul sau FOTO Cosmin Zamfirache Batranul din Vladeni spune ca vinul negru este cultivat din generatie in generatie, de sute de ani, dupa acelasi procedeu, fiind singurul vin traditional din zona. Eu stiu ca il facea si tata, si bunicul, si strabunicul. Din ce am auzit eu de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro