Secretele unui apicultor: "De-abia astept sa ajung la albine. Sunt copiii care mi-au ramas dupa ce au plecat copiii"

Secretele unui apicultor:

De aproape 10 ani merge pe cont propriu, cu propria firma, inlesneste in continuare apicultorilor relatia cu Centrul Apicol, fiind si achizitor de miere, ofera consultanta si produse si de-abia asteapta sa se incheie ziua la magazin pentru a putea sa ajunga la albine. "Ne anunta primaria ca se fac stropiri de la data de, pana la data de, o saptamana, zece zile, o bataie de joc. Fac tinerii proiecte, dar nu ei muncesc, muncesc parintii lor, pentru ca parintii nu mai pot primi subventii", relateaza apicultorii, amintind ca sunt poate peste 10 ani de cand subventia nu se mai acorda in functie de cantitatea de miere livrata, sistem la care aveau acces toti apicultorii, ci in baza unor proiecte. Produsul cu valabilitate de 100 de ani De la teorie si pana la produsul care in micul magazin al apicultorului Ion Constantinescu se vinde cu 25 lei/kg (mierea de mai) sau 20 lei/kg (mierea poliflora) e cale atat de lunga...

acum 86 luni (20 Feb 2017)

Ion Constantinescu (71 ani) este apicultorul cunoscut de toata breasla in judetul Olt. Ingrijeste albine de cand se stie, desi serios s-a apucat de treaba, si a facut din asta o meserie cu carnet de munca la Apicola, dupa casatorie. De aproape 10 ani merge pe cont propriu, cu propria firma, inlesneste in continuare apicultorilor relatia cu Centrul Apicol, fiind si achizitor de miere, ofera consultanta si produse si de-abia asteapta sa se incheie ziua la magazin pentru a putea sa ajunga la albine.

"E un microb, ca pescuitul"

Vreme de peste 30 de ani Ion Constantinescu a venit in contact cu apicultorii din tot judetul, ca angajat al Apicola. A inceput de la doi stupi si a ajuns, in perioada de varf, la aproape 150. Astazi mai ingrijeste, ajutat de sotie, pentru ca cei doi copii au facut cariera in alte domenii, doar 43, acasa, la Priseaca.

"E un microb, doamna, va spun eu", incepe discutia cu vechiul apicultor, desi remarca vine de la un vechi prieten al acestuia, apicultor si el. Tata a avut stupi pe cand eu eram copil, apoi n-a mai avut, iar dupa ce m-am casatorit, pentru ca si sotia mi-a fost alaturi, m-am apucat serios de treaba. De albine n-am sa ma las decat cand m-or lasa puterile, insa nu mai e nimic asa cum a fost, e din ce in ce mai complicat", isi incepe apicultorul povestea.

"N-am mai vazut trifoi, palamida, n-am mai vazut albastrele"

Albinaritul nu e pentru oricine, certifica apicultorul si e de acord si prietenul sau. Da dependenta, iar albinele au nevoie de grija nemarginita, inainte de a te rasplati pe masura. "De-abia astept sa ajung la ele, sunt copiii care mi-au ramas de cand mi-au plecat copiii", exprima atat de frumos doamna Maria, sotia interlocutorului nostru, relatia speciala pe care o are cu micile fiinte. Si ierbicidele, aceasta nebunie pe care o traiesc de ani de zile, de cand fermierii isi permit sa faca totul cum vor, ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro