Secretele unei meserii pe cale de disparitie: ultimii mestesugari care produc nasturi imbracati

Secretele unei meserii pe cale de disparitie: ultimii mestesugari care produc nasturi imbracati

Cei doi soti fac nasturi imbracati de mai bine de 18 ani, urmand o traditie de peste 50 de ani purtata de o vecina de-a lor. Micul atelier de fabricat nasturi imbracati a luat forma intr-un colt de camera, iar comenzile au inceput sa apara atat de la vechii clienti ai vecinei, cat si de la unii noi.

acum 90 luni (16 Apr 2017)

Cei doi soti fac nasturi imbracati de mai bine de 18 ani, urmand o traditie de peste 50 de ani purtata de o vecina de-a lor. "Dupa ce vecina noastra a decedat, mai erau clienti care continuau sa vina si sa intrebe daca nu mai este nimeni care face nasturi.

Acum, cei doi au ramas singurii din centrul tarii care mai produc astfel de articole la comanda. Mai erau, in trecut, si prin Cluj si Oradea. Ca toate activitatile mestesugaresti sau de mica serie, si aceasta este pe moarte", constata Gheorghe Stoian. Un colt de camera Cei doi soti au inceput sa personalizeze nasturi prin imbracare din 1998, cand valurile de disponibilizari i-a lasat fara serviciu. Prin cunostintele dobandite cat timp si-au ajutat vecina, cei doi soti au contactat furnizorii de materie prima, adica matrite, o presa si, evident, materialele textile.

Micul atelier de fabricat nasturi imbracati a luat forma intr-un colt de camera, iar comenzile au inceput sa apara atat de la vechii clienti ai vecinei, cat si de la unii noi. Printre cei care comandau nasturi erau atat persoane fizice, cat si ateliere de croitorie, care comandau uneori si cate 1.000 de bucati o data. Timp de mai bine de zece ani, activitatea era lucrativa, dupa care, din 2010, comenzile au inceput sa se rareasca. Scaderea cererii pentru nasturii lor este pusa pe seama scaderii productiei de haine la comanda. Iar pentru ca a scazut vanzarea, in ultimii ani cei doi soti au inceput sa produca si magneti de prins pe frigider, cu imagini realizate de Gheorghe Stoian. Intre doi si patru lei Nasturi produsi in micul atelier al sotilor Stoian sunt de mai multe dimensiuni si au preturi diferite. Diferenta fata de cei executati "industrial" consta in unicitate, spun cei doi soti. Fata de nasturii din magazine, majoritatea fabricati in China sau Turcia, sunt si mai rezistenti, acestia sunt dintr-o tabla mai moale, pe cand noi folosim un material mai tare produs la noi in tara. Sunt foarte buni si la tapiterie si tin foarte mu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro