Secretele unei istorii necunoscute a romanilor. Au fost primii in Panonnia, dar erau stapaniti de unguri si bulgari

Secretele unei istorii necunoscute a romanilor. Au fost primii in Panonnia, dar erau stapaniti de unguri si bulgari

In acest manuscris sunt prezentate clar realitatile din Balcani si inclusiv referiri la statutul romanilor, cu numai 50 de ani inainte de intemeierea efectiva a statului medieval Moldova si cu numai un deceniu inainte de atestarea domnitorului autocrat al Tarii Romanesti, Basarab I. In "Descriere Europei Orientale", francezul sustine, interesandu-se de istoria Ungariei ca de fapt inainte de venirea triburilor de maghiari, Pannonia era in parte, locuita de acesti valahi, care erau urmasi ai romanilor in regiune. Tot acelasi calugar face precizarea ca in "ultimii ani", adica de la mijlocul secolului al XII lea, Ungaria ajunsese sa domine zona de la sud de Carpati si inclusiv Bulgaria din punct de vedere politic. In acest context se justifica intentia de a oferi Muntenia si Oltenia cavalerilor ioaniti la 1247, dar si desprinderea de mai tarziu a lui Basarab I din sfera de influenta maghiara.

acum 34 luni (4 Sep 2016)

Istoria romanilor la inceputurile Evului Mediu, ba mai mult chiar de dupa retragerea aureliana, este saraca in documente si mai ales izvoare scrise. Tot ce se stie despre acest ev intunecat al poporului roman, perioada chiar a formarii natiunii, se bazeaza mai mult pe descoperiri arheologice, dar si pe informatii de multe ori succinte din cronicile vest sau est-europene. Informatii ne sunt furnizate in special de Cronica Pictata de la Viena sau Diploma Cavalerilor Ioaniti pentru Tara Romaneasca sau cronica lui Nestor si alte cronici sau anale din mediul slav pentru Moldova.

Despre perioada de pana la mijlocul sau chiar sfarsitul secolului al XIV lea cand sunt atestate inclusiv in documente interne de cancelarie primele state feudale inchegate romanesti, se vorbeste putin in istoria romanilor. La inceputul secolului al XX lea, polonezul Olgierd Gorka gasea in Biblioteca Nationala din Paris un document inedit, neobservat de majoritatea specialistilor. In acest manuscris sunt prezentate clar realitatile din Balcani si inclusiv referiri la statutul romanilor, cu numai 50 de ani inainte de intemeierea efectiva a statului medieval Moldova si cu numai un deceniu inainte de atestarea domnitorului autocrat al Tarii Romanesti, Basarab I. Este o realitate despre care nu se scrie in cartile de istorie si este putin cunoscuta publicului larg. Un adevarat erudit, spune Popa Lisseanu, care s-a interesat de istoria si geografia tarilor balcanice prin care a trecut. Simpatiile sale ni-l arata de nationalitate franceza, caci se identifica cu interesele bisericii catolice si ale politicii franceze in Orient de pe aceea vreme", scria G. Conform lui Gorka si Liiseanu, cei care au studiat temeinic acest izvor, calugarul francez a descris realitati ale Balcanilor de la inceputul secolului al XIV lea dar si de la sfarsitul secolului al XIII lea, lucrarea sa fiind scrisa cel mai probabil in 1308. Acest Carol de Valois venise cu armata in Balcani, dorind sa ocupe tronul Imperiului Biza... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro