Secretele unei cruci de aur: a fost gasita din intamplare de niste copii care se jucau

Secretele unei cruci de aur: a fost gasita din intamplare de niste copii care se jucau

Bobi aflam ca in zona de Curbura a Carpatilor sapaturile, in special cele organizate stiintific, dar si cele intamplatoare au dus la descoperirea a putin peste 2500 de monede antice, dintre care de departe ies in evidenta cele 800 de piese de aur de la Marasesti, alaturi de alte 3 tezaure extrem de valoroase de la Dumbraveni, Racoasa si Voloscani", ne-a mai precizat istoricul Florin Dirdala.

acum 77 luni (29 Oct 2017)

Dupa o perioada ploioasa, o revarsare a apelor raului Milcov a dus la prabusirea unui mal, iar niste copii, care se jucau prin zona, au gasit o cutie interesanta, nu prea mica, de marimea unui diplomat. Invelita intr-o panza care putrezea de acum se afla o cruce de metal, grea, asupra careia se vedeau mai multe semne unde au existat candva niste pietre scumpe. Ingroparea ei in pamant ar putea sa aiba legatura cu ceea ce s-a intamplat dupa secularizarea averilor manastiresti, dupa 1863, cand multi calugari au lat cu ei obiecte de pret de prin manastiri si au incercat sa le ascunda.

"Politia Focsani, care a fost informata ca aceasta podoaba antica a fost luata de preotul comunei Golesti, de unde s-a predat Episcopiei Buzau, a rugat Prefectura Putna sa faca apel la Ministerul de Interne, pentru ca aceasta cruce sa fie recuperata de la episcopie si predata la Muzeul National din Capitala", ne spune istoricul Florin Dirdala, de la Arhivele Nationale Vrancea, care a studiat corespondenta dintre institutii.

Nu se stie daca aceasta cruce de aur valoroasa a ajuns in custodia Muzeului National sau a ramas pe la vreo manastire de la care sa-si fi pierdut urma, mai ales ca dupa 1959, cand s-a adoptat asa-zisa reforma monahala, sute de podoabe de aur, argint si bronz, candele, carti, tablouri, obiecte religioase de o valoare inestimabila, icoane, policandre, clopote, fotografii, perdele, piese de arta, vesminte deosebite si alte mii de maruntisuri, toate au disparut fara urma. Acesta era alcatuit din 800 monede de aur din sec III si I inainte de Hristos, emise de regii macedoneni Filip al II-lea, Alexandru cel Mare si Lysimach. Bobi aflam ca in zona de Curbura a Carpatilor sapaturile, in special cele organizate stiintific, dar si cele intamplatoare au dus la descoperirea a putin peste 2500 de monede antice, dintre care de departe ies in evidenta cele 800 de piese de aur de la Marasesti, alaturi de alte 3 tezaure extrem de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro