Secretele sumbre ale unei case vechi: pe prispa ei s-au depozitat capetelor pandurilor executati de turci

Secretele sumbre ale unei case vechi: pe prispa ei s-au depozitat capetelor pandurilor executati de turci

"6 septembrie 1719, printre cei 66 de boieri si fete bisericesti ce se plangeau catre Eugeniu de Savoia de faptele boierilor Stirbei si Baleanu era si un Gheorghe Maldarescu. Ei au vandut-o Fundatiei si Universitatii Particulare Jiul de Sus, care, cu fonduri proprii si cu sprijin de la Ministerul Culturii, a reusit sa o restaureze. Casa se degradeaza, iar in anul 1988, lucrarile de restaurare sunt reluate de catre autoritatile locale, cu ajutorul Muzeului Judetean Gorj, insa sunt stopate dupa numai un an, atunci cand conacul era aproape refacut.

acum 91 luni (20 Apr 2017)

Casa Maldarescu este situata, pe strada Tudor Vladimirescu, fiind una dintre cele mai frumoase cladiri din municipiul Targu-Jiu. "6 septembrie 1719, printre cei 66 de boieri si fete bisericesti ce se plangeau catre Eugeniu de Savoia de faptele boierilor Stirbei si Baleanu era si un Gheorghe Maldarescu. (...) In 1821, Pasa care a venit pentru a ii pedepsi pe pandurii lui Tudor Vladimirescu s-a stabilit in Casa Maldarescu", se arata in lucrarea "Istoria Targu Jiului" a istoricului Alexandru Stefulescu. Casa Maldarescu are un trecut incarcat de semnificatii. Casa apartinea atunci pitaresei Uta Maldareasca, aceasta inchiriind cinci dintre camere pentru a se infiinta scoala, in care invatau in jur de 170 de fete si baieti. "In iunie 1832, scoala a fost vizitata de catre generalul conte Pavel Kiseleff, alaturi de Gh. Vizitatorii au fost multumiti de pregatirea elevilor. (...) In 1856 in Casa Maldarescu au fost incartiruiti o parte dintre ofiterii austrieci care au trecut prin Gorj", arata Ion Duguleanu in lucrarea "Targu-Jiu-Case. Dupa 20 de ani a fost destinata ca sediu al scolii populare de arta.

Casa a fost redobandita, dupa anul 1990, de catre urmasii lui Mihail V. Ei au vandut-o Fundatiei si Universitatii Particulare Jiul de Sus, care, cu fonduri proprii si cu sprijin de la Ministerul Culturii, a reusit sa o restaureze. Casa, aflata pe lista monumentelor istorice, a fost restaurata si se afla in administrarea Mitropoliei Olteniei. Conacul este construit in ultimii ani ai secolului al XVII-lea, in aceeasi perioada in care Constantin Brancoveanu ridicase palatul de la Potlogi. A fost construit de marele ban al Craiovei, Cornea Brailoiu, intre 1699-1710. Interesant este ca o parte din mesterii care au inaltat conacul pe beciuri mai vechi au lucrat si pe santierul de la Potlogi. Istoria zbucimata a casei Casa a apartinut banului Olteniei, Cornea Brailoiu, pana la moartea sa in anul 1705, dupa care a revenit urmasilor sai, Dositei si lui Vasile. In anul 1803, casa ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro