Secretele salamandrei mexicane, animalul care-si regenereaza membrele, inima, coloana vertebrala si ochii

Secretele salamandrei mexicane, animalul care-si regenereaza membrele, inima, coloana vertebrala si ochii

Oamenii de stiinta din echipa de biologie regenerabila a Institutului de Cercetare Morgridge, din SUA, au analizat 17 etape de dezvoltare diferite ale embrionilor de axolotl si au descoperit o serie extrem de neobisnuita de schimbari genetice. Citeste si Studiul facut in 23 de ani, cu 2 milioane de participanti: obezitatea in adolescenta creste riscul unui anumit tip de cancer Cum poti sa previi obezitatea fara a-ti schimba major dieta.

acum 44 luni (3 Feb 2018)

In lumea amfibienilor, axolotlul este regele "pieselor de schimb". Aceasta salamandra mexicana, pe cale de disparitie, serveste ca propriul magazin de schimb pentru partile pierdute ale corpului, fiind capabila sa-si regenereze pe deplin membrele, coada, inima, coloana vertebrala si chiar ochii, relateaza Science Daily.

Celulele care refac corpul distrus Cercetatorii s-au concentrat pana acum pe blastema, un grup de celule care se formeaza la baza unui membru amputat sau a unui tesut deteriorat si este modus operandi pentru regenerare. Aceste celule coordoneaza instructiunile de regenerare a muschilor, a cartilajului, oaselor, vaselor de sange si a pielii- toate la locul potrivit si la momentul potrivit pentru a face un membru nou.

Oamenii de stiinta din echipa de biologie regenerabila a Institutului de Cercetare Morgridge, din SUA, au analizat 17 etape de dezvoltare diferite ale embrionilor de axolotl si au descoperit o serie extrem de neobisnuita de schimbari genetice.

Aceste "valuri" de schimbare genetica apar de trei ori: cand genomul este activat prima data, in timpul formarii intestinului timpuriu si in timpul formarii sistemului nervos. Acest model ofera oamenilor de stiinta trei tinte fierbinti pentru compararea cu banca de informatii existenta despre regenerarea axolotl-ului matur. Procesul de regenerare "Avem motive sa credem ca ceea ce are loc in procesul de regenerare a membrelor adulte pare foarte asemanator cu dezvoltarea axolotl-ului timpuriu", spune Jeffrey Nelson, cercetator postdoctoral la Morgridge si autorul principal al studiului. Celalalt cercetator principal biologul Peng Jiang spune ca proiectul este de asemenea unic prin faptul ca dezvoltarea timpurie a axolotl-ului este rareori studiata. Deoarece axolotl are un genom atat de imens, el nu a fost niciodata complet secventiat - spre deosebire de broasca, care este modelul pentru dezvoltarea embrionilor amfibieni. De exemplu, Nelson spune ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro