Secretele prepararii silvoitei. Cum faceau bunicii produsul traditional din prune bistrite, o delicatesa putin promovata

Secretele prepararii silvoitei. Cum faceau bunicii produsul traditional din prune bistrite, o delicatesa putin promovata

FOTO Arhiva Ligia Alexandra Bodea "Dupa ce se dejdioaca (se scot samburii - n.n.), se pun pe rand intr-o caldare de arama, cu o vartelnita de lemn in interior, care era actionata cu ajutorul unei prelungiri care se manevreaza continuuu, stanga-dreapta, pentru a nu permite compozitiei sa se prinda de fundul vasului ori sa se afume", explica specialistul in gastronomie.

acum 37 luni (15 Sep 2016)

Iz, liptar, macun, magiun, mniere de prune, picmez, picnez, povidla, silvoita, silvoiz, szilvaiz ori tiribic... oricum le-ar fi denumirea, toate se refera la acelasi produs: magiun de prune.

Dupa cum sustine maestrul bucatar Mircea Groza, renumit pentru implicarea lui in pastrarea siu promovarea gastronomiei traditionale, pentru silvoita de calitate, facuta ca pe vremea bunicii, trebuie respectate niste reguli nescrise, dar universal valabile. Pe vremuri, batranii le culegeau abia in octombrie, dar acum, cu schimbarile climaterice, oamenii se apuca mai repede de treaba asta", sustine Groza.

FOTO Arhiva Ligia Alexandra Bodea

"Dupa ce se dejdioaca (se scot samburii - n.n.), se pun pe rand intr-o caldare de arama, cu o vartelnita de lemn in interior, care era actionata cu ajutorul unei prelungiri care se manevreaza continuuu, stanga-dreapta, pentru a nu permite compozitiei sa se prinda de fundul vasului ori sa se afume", explica specialistul in gastronomie.

Munca este una extrem de grea, pentru ca trebuie facuta neintrerupt, timp de 14-18 ore. Acesta este motivul pentru care si in zilele noastre, in procesul producerii silvoitei sunt implicati toti membrii familiei si, uneori, chiar si vecinii, veniti sa dea o mana de ajutor. In timp ce barbatul casei se ocupa de foc, care in mod obligatoriu trebuie sa fie domol, pentru a nu arde silvoita, femeile fac cu randul la invartit.

FOTO Arhiva Ligia Alexandra Bodea

Silvoita este gata cand culoarea rosiatica de la inceput, devine "barnace" (negricioasa - n.n.), iar compozitia, foarte consistenta. Atat de groasa trebuie sa devina, incat sa o poti taia cu cutitul. Din 100 de kilograme de prune, ies in jur de 20 de kilograme de magiun", mentioneaza Ligia Alexandra Bodea, o tanara pastratoare de traditii din Salaj.

In varsta de 23 de ani, salajeanca a invatat secretele pr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro