Secretele precupetelor pentru dulceturi fara conservanti: "Eu folosesc si cuptorul pentru procesul de sterilizare"

Secretele precupetelor pentru dulceturi fara conservanti:

Maria spune ca "retetele" gemului pus de ea fara niciun fel de conservanti le pastreaza de la mama si, respectiv, bunica sa si nu includ nici un proces tehnologic dificil. "Datul la dunt" este actiunea de sterilizare care, mai nou, a primit in unele medii si numele de "baia de aburi" (o traducere a frantuzescului "bain-marie") si care presupune ca borcanele cu gemuri sau alte conserve sa fie introduse intr-un vas inalt, pe fundul caruia se asterne un prosop.

acum 84 luni (8 Jun 2017)

Pentru ca orice gem sa iasa si gustos, nu doar sanatos, precupetele din Sibiu spun ca primul lucru important este ca fructele care urmeaza a fi folosite sa fie coapte. In functie de acest lucru si de gustul fiecaruia, gemurile pot fi preparate chiar si fara adaos de zahar.

Maria spune ca "retetele" gemului pus de ea fara niciun fel de conservanti le pastreaza de la mama si, respectiv, bunica sa si nu includ nici un proces tehnologic dificil. Fructele astfel curatate sunt amestecate cu zahar si, inainte de a fi puse la fiert, sunt lasate cateva ore inainte de fierbere. Pentru a prepara gemul, fructele sunt puse mai apoi la fiert, la foc mic, pana se transforma intr-o pasta de consistenta dorita, explica Maria Cernat.

Borcanele in care urmeaza sa fie pus gemul trebuie bine spalate si, mai apoi, sterilizate prin fierbere, alaturi de capace, timp de cinci minute.

"Eu mai nou folosesc si cuptorul in procesul de sterilizare. Dupa ce fierb borcanele si le sterg, incalzesc cuptorul in care bag borcanele de sticla. Un fel de sterilizare cu aer cald, la o temperatura de 100 - 120 de grade. Iar cand fructele au fiert si s-au transformat in gem, torn gemul asa fierbinte in borcanele calde, dupa care pun imediat capacul de metal. Borcanele fierbinti astfel umplute le pun in cuptorul fierbinte si le las acolo pana ce cuptorul se raceste", descrie Maria procedeul de a pregati gemuri fara niciun fel de conservanti. Spune ca in camara de acasa are gemuri astfel produse care au si trei ani vechime si care inca mai rezista. "Cel mult o aspirina" Pentru alte gospodine care vand in pietele din Sibiu fructele si legumele crescute in gradina proprie, reteta unui gem sanatos include si praf de aspirina. Crina Petria, spre exemplu, spune ca inainte de a lua gemul de pe foc, presara praf de aspirina peste gemul care clocoteste. "Nu am o cantitate anume, dar presar cel mult o aspirina la un litru, un litru si jumatate de gem. Pentru ea si prietenele e... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro