Secretele porumbeilor voiajori care zboara cu peste 110 km/h. Puiul unui astfel de exemplar costa 250.000 de euro
Ioan Sabadis, un barbat din localitatea Rudna, judetul Timis, se numara printre marii pasionati de porumbei. Sunt o serie de probe la care se pot inscrie sportivii: la maratoane, la viteza si la competitii de fond. Incepi cu 120 de kilometri, apoi se mareste distanta la 300 de kilometri, la 500 de kilometri, la 800 de kilometri. Au loc accidente, se lovesc de fire de inalta tensiune, sunt atacate de alte pasari sau de alte animale atunci cand aterizeaza. Unele pasari ajung la zeci de mii de euro, dar sunt si porumbei voiajori care valoreaza sute de mii de euro.
Ioan Sabadis, un barbat din localitatea Rudna, judetul Timis, se numara printre marii pasionati de porumbei. Columbofilul are peste 250 de pasari, pe care le creste pentru concursuri. "De mic copil mi-au placut porumbeii. A fost o reuniune de familie. In Germania am intrat in contact cu pasionatii de porumbei, asa ca mi-am redescoperit si eu aceasta pasiune. Am inceput sa cumpar porumbei de frumusete.
In anul 2005, avea sa-si cumpere o casa in satul Rudna, aflat la 35 de kilometri de Timisoara, care a devenit pentru el locul unde isi incarca bateriile. Initial, erau pasari de frumusete. Am inceput sa particip la concursuri cu porumbei voiajori. Sunt o serie de probe la care se pot inscrie sportivii: la maratoane, la viteza si la competitii de fond. La finalul anului 2014, Ioan Sabadis a fost cel mai bun pe judetul Timis si al 20-lea pe tara, la maratoane. La fel s-a intamplat si in 2015.
"Voiajorii" sunt dresati
Porumbeii voiajori de la Rudna au certificat international care le atesta viteza de zbor. Incepi cu 120 de kilometri, apoi se mareste distanta la 300 de kilometri, la 500 de kilometri, la 800 de kilometri. In 2015, a participat la cel mai lung maraton, cel de la Schwerin, din Germania. Porumbelul a avut de strabatut 1.132 de kilometri, pana la Rudna. Sabadis sustine ca pasarea a ajuns "la baza" intr-o zi si un pic. Startul s-a dat la ora 7.00 dimineata si porumbelul a ajuns la Rudna a doua zi, la ora 9.00. "Golumbii sunt dusi la locul de start cu un transport special. Fiecare pasare are un cip la picior, poate fi urmarita tot timpul pe traseu. Porumbeii zboara cu o viteza medie de 110 kilometri pe ora. Seara, se odihnesc pe acoperisurile caselor", spune pasionatul de porumbei.
"De multe ori ajung raniti acasa"
Porumbeii voiajori stiu unde este casa lor, dar se intampla deseori ca pasarile sa nu ajunga la destinatie. Au loc accidente, se lovesc d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro