Secretele "Masacrului de la Jilava": cum au fost asasinati 64 de demnitari in temnitele de la Jilava de legionarii dornici de razbunare

Secretele

64 de demnitari au fost omorati cu nu mai putin de 579 de gloante In noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940, de la ora 00.30, legionarii au inceput sa-i execute membrii regimului condus de regele Carol al II-lea. Pe lista celor asasinati in "Masacrul de la Jilava" se numara: fostul prim ministru Gheorghe Argeseanu, fostul ministru de Justitie Victor Iamandi, fostul ministru de Interne si sef al Politiei Capitalei Gabriel Marinescu, fostul sef al SSI Mihail Moruzov, adjunctul SSI Nicolae Stefanescu, fostii comandanti ai Jandarmeriei Ion Bengliu si Stefan Gherovici, fostii politisti Gavrila Ichim, Eugeniu Zugravu, Coman Paraschiv, Ion Balint, Stanciu Lolescu, Gheorghe Comsa, Olimpiu Marculet, Miah Radu, Nicolau Barbulescu, Gheorghe Boghici, Marin Dumitru, Ion Panova, Niculescu Bonea, Otto Reiner, Constantin Laurentiu, Petre Malenschi, Nicolae Gaman, Iordanescu Iordache, Iuliu Horwath, Victor Horwath, Constantin Boulet, Pavel Patriciu, Nicolae Lescenco, Marius Botu, Tudor Miron, Dumitru Bilea, Constantin Culetcu, Spiridon Dumitrescu si Nicolae Blanuta, precum si fostii jandarmi Iosif Dinulescu, Ion Stanciuc, Constantin Sorbu, Vasile Tasca, Nicolae Zainescu, Stefan Nitu, Vasile Moisescu, Nicolae Bularda, Gheorghe Niculescu, Constantin Popescu, Gheorghe Oancea, Neacsu Craciun si Petre Gheorghiu.

acum 57 luni (17 Dec 2015)

In noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940, in inchisoarea de la Jilava a avut loc un adevarat masacru. Nu mai putin de 64 de fosti demnitari ai regimului condus de regele Carol al II-lea au fost impuscati de legionari. Asasinarea acestora a ramas cunoscuta in istorie sub numele de "Masacrul de la Jilava". Cum in tara domnea dezordinea, ca urmare a pierderilor teritoriale din vara lui 1940, Carol al II-lea a luat decizia de a demite guvernul condus de Ion Gigurtu si de a-l investi cu puteri depline in stat pe generalul Ion Antonescu, la data de 5 septembrie 1940.

La 8 septembrie 1940, generalul Ion Antonescu si-a atribuit tilul de "conducatorul al statului", moment din care nu mai raspundea in fata nici unui for politic pentru actiunile sale.

Mihail Moruzov, fondatorul Serviciului Secret de Informatii al Armatei si adjunctul sau, Nicolae Stefanescu, au fost printre primii arestati de legionari, deoarece acestia aveau acces la informatii importante, iar Moruzov fusese un membru important al regimului condus de regele Carol al II-lea, el participand la toate jocurile de culise ale Palatului Regal.

La data de 5 octombrie 1940, Stefan Zavoianu, legionarul ce detinea functia de sef al Politiei Capitalei, a realizat o lista cu numele celor care i-au persecutat pe legionari. Aceasta lista i-a fost transmisa lui Alexandru Rosianu, subsecretar de stat la Interne, cel ce trebuia sa-i aduca in fata judecatorii pe "rivalii" legionarilor.

Acestia erau considerati de legionari vinovati de moartea "Capitanului" Corneliu Zelea Codreanu. 64 de demnitari au fost omorati cu nu mai putin de 579 de gloante

In noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940, de la ora 00.30, legionarii au inceput sa-i execute membrii regimului condus de regele Carol al II-lea. Nu mai putin de 64 de persoane au fost omorate, fiind folosite 579 de gloante. Adjunctul SSI, Nicolae Stefanescu a fost impu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro