Secretele manastirilor bucovinene: culori misterioase, desene ale semnelor zodiacale sau portrete ale invatatilor

Secretele manastirilor bucovinene: culori misterioase, desene ale semnelor zodiacale sau portrete ale invatatilor

Tainele bisericii Manastirii Voronet nu au fost deslusite nici pana in ziua de astazi, astfel ca au aparut tot felul de legende despre cum "Albastrul de Voronet" a reusit sa reziste aproape de cinci veacuri pe peretii lacasului de cult. Totusi, cercetatorii au aratat ca la baza albastrului de Voronet sta azuritul, un mineral de culoare albastra, care ar fi fost adusa din minele de pe teritoriile Chinei sau Africii, semn ca pentru ridicarea bisericii a fost cheltuita o suma considerabila de bani.

acum 63 luni (13 Aug 2015)

Manastirile din Bucovina au devenit cunoscute in intreaga tara pentru frumusetea lor, insa acestea detin unele secrete pe care nu multa lume le stie. Tainele bisericii Manastirii Voronet nu au fost deslusite nici pana in ziua de astazi, astfel ca au aparut tot felul de legende despre cum "Albastrul de Voronet" a reusit sa reziste aproape de cinci veacuri pe peretii lacasului de cult.

Exista o poveste cum ca mesterii care lucrau la pictarea bisericii manastirii erau alimentati cu butoaie de tuica de prune, parte din aceasta bautura ajungand in compozitia culorilor. Studiile de laborator au confirmat faptul ca pe tencuiala bisericii Manastirii Voronet exista urme de tuica. Totusi, cercetatorii au aratat ca la baza albastrului de Voronet sta azuritul, un mineral de culoare albastra, care ar fi fost adusa din minele de pe teritoriile Chinei sau Africii, semn ca pentru ridicarea bisericii a fost cheltuita o suma considerabila de bani.

Manastirea Voronet a fost ridicata in anul 1488 de Stefan cel Mare, in timpul domniei caruia a fost realizata cea mai mare parte a picturii interioare. Interesant este faptul ca pe exteriorul bisericii de la Voronet sunt prezentate semnele zodiacale, zodii pe care de-a lungul timpului biserica le-a respins.

Langa cele 12 zodii, pictorii au asezat doi ingeri care strang cosntelatii de pe bolta cereasca asemeni sulurilor unui pergament. Aceasta imagine se pare ca se bazeaza pe Cartea lui Isaia unde exista urmatorul pasaj:

"Asculta, Iacove, si tu Israele, pe care te-am chemat.

Zodiile pictate pe Manastirea Voronet

Manastirea din Arbore, pe langa pictura minunata si culoarea verde care a rezistat 500 de ani, are mai multe scene mici in care apare Adam arand un camp, iar Eva torcand din fus. Daca pe latura de nord este reprezentata "Scara virtutilor", pe restul bisericii au fost pictate vietile unor sfinti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro