Secretele ingrozitoare ale URSS

Secretele ingrozitoare ale URSS

In Occident nimeni nu a stiut despre moartea lui pana in anul 1982, iar o recunoastere publica in acest sens a fost facuta abia in 1986.Sovieticii au tinut in secret timp de 25 de ani moartea cosmonautului Valentin Bondarenco pentru a nu se afla de sacrificiile facute pentru cursa spatiala impotriva americanilor FOTO: gizmodo.com In timpul unor exercitii de izolare in camera de presiune si izolata fonic, Bondarenco a facut o greseala fatala. Adevarul a fost recunoscut abia 40 de ani mai tarziu, in 1990, iar ascunderea acestuia a fost posibila nu doar prin eforturile depuse de URSS, ci si cele ale liderilor SUA si Marii Britanii.In padurea de la Katani sovieticii au executat aproximativ 22 de mii de soldati polonezi, in mare parte ofiteri FOTO: topwar.ru In timpul unei discutii neoficiale, Winston Churchill mentiona faptul ca, cel mai probabil, executia a fost facuta de catre bolsevici care "pot fi foarte cruzi". Acesta putea sa transporte sute de soldati sau chiar cateva tancuri la o viteza de 500 de kilometri la ora, fara sa fie observat de radare si avea un consum mult mai bun fata chiar de cele mai noi vehicule de transport aerian. In acea zi, alaturi de platforma de lansare de pe cosmodromul din Baikonur pe care statea racheta, care folosea un nou tip de combustibil, se aflau zeci de oameni de stiinta. Ca urmare, zece oameni s-au imbolnavit, trei au murit, sute de persoane au fost puse in carantina si timp de doua saptamani 50 de mii locuitori din teritoriile apropiate au fost vaccinati impotriva variolei.Despre epidemia de variola declansata artificial s-a aflat abia in 2002, insa Moscova nu recunoaste nici pana in prezent cele intamplate FOTO: kevinwhiteman.com Despre acest lucru s-a aflat pe scara larga abia in anul 2002.

acum 111 luni (2 Apr 2015)

Va prezentam cateva dintre cele mai ingrozitoare taine ale acestui imperiu, apus cu un sfert de secol in urma. Putini sunt cei care stiu despre a treia cea mai grava catastrofa nucleara - avaria de la Kastam din 1957, petrecuta in apropiere de orasul Kastam din sudul Rusiei. Ca si in cazul avariei de la Cernobal, cauza principala a catastrofei a fost proiectarea proasta a centralei nucleare si anume constructia sistemului de racire, care putea fi reparata. Cand avea loc vreo scurgere de lichid de racire din rezervoarele de racire, angajatii il deconectau pur si simplu si nu se atingeau de el un an intreg. Acestia ironizau, intrebandu-se cine ar avea nevoie de sisteme de racire in Siberia. Astfel, in lipsa ei, temperatura in aceste recipiente a depasit 350 de grade Celsius, declansand o explozie care a aruncat in aer acoperisul de 160 de tone (care, initial, se afla la opt metri sub pamant). In urma deflagratiei, materialul reactiv s-a imprastiat pe o suprafata de 20.000 de kilometri patrati. Dupa evacuarea teritoriului din apropiere, casele a 11.000 de oameni au fost distruse, iar peste 270.000 de persoane au devenit victime ale expunerii radioactive. In urma exploziei centralei, materialul radioactiv s-a insirat pe o suprafata de 20 de mii de km patrati. Agentia Centrala de Informatii (CIA) din Statele Unite stia despre aceasta tragerie inca din anii '60, insa, de teama unei atitudini negative a americanilor fata de propria industrie nucleara, a decis sa minimalizeze gravitatea avariei. Detaliile despre catastrofa din Kastam au devenit cunoscute publicului larg abia in anul 1989, dupa trei ani de la avaria de la Cernobal.

Programul de pregatire a pilotilor spatiali In luna mai a anului 1961, presedintele SUA, John Kennedy, declara ca Statele Unite ar trebui sa trimita un om pe luna pana la sfarsitul deceniului. Aceasta strategie facea parte din politica de stat potrivit careia fiecare program spatial era tinut in secret pana cand se incheia cu succes. Ministr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro