Secretele Heimlich, tehnica de salvare pe care trebuie neaparat s-o cunosti. Peste 100.000 de oameni mor anual sufocati

Secretele Heimlich, tehnica de salvare pe care trebuie neaparat s-o cunosti. Peste 100.000 de oameni mor anual sufocati

Medicii sustin ca sunt doua situatii: blocarea cailor aeriene superioare poate fi usoara (victima tuseste foarte tare, dar respira) sau severa (victima nu mai tuseste, respiratiile sunt doar aparente - nu mai intra si nu mai iese aerul - si nu scoate sunete). Manevra Heimlich in diverse situatii Daca sufocarea apare la o persoana si nu este cine sa o ajute, aceasta asi poate aplica singura o apasare la nivelul abdomenului sau se poate apleca peste spatele unui scaun si sa apese puternic pentru ca obiectul sa sara afara.

acum 89 luni (1 Oct 2016)

Atunci cand vorbim despre obstructia cailor aeriene, adica blocarea cailor aeriene cu un bol alimentar sau cu un corp strain, fiecare minut care trece este crucial pentru salvarea pacientului.

Manevra Heimlich este practic o solutie fara costuri in cazuri de urgenta si nu presupune o putere deosebita, echipament special sau antrenament de specialitate.

Medicii sustin ca sunt doua situatii: blocarea cailor aeriene superioare poate fi usoara (victima tuseste foarte tare, dar respira) sau severa (victima nu mai tuseste, respiratiile sunt doar aparente - nu mai intra si nu mai iese aerul - si nu scoate sunete).

Primul semn care ar trebui sa ne alerteze ca o persoana se sufoca este ca aceasta isi duce mainile la gat. In cazul in care avem de-a face cu o blocare a cailor aeriene incompleta, usoara, victima este constienta, se apleaca in fata, tuseste si prezinta respiratie suieratoare intre accesele de tuse.

Semnele obstructiei cailor aeriene

Sufocarea se produce in general in timpul mesei. Persoana care se sufoca este usor de recunoscut datorita urmatoarelor semne: - isi duce involuntar mana la gat - nu mai poate respira, vorbi sau tusi - tegumentele isi schimba culoarea. Pielea se inroseste, apoi devine albastra, si in sfarsit, daca nu primeste ajutor, victima isi pierde cunostinta si moare.

Manevra Heimlich

Situatia devine foarte grava daca victima nu reuseste sa faca singura dezobstructia, nu mai poate vorbi, tusi sau respira.

Apropiati-va de victima din spate, cuprindeti-o pe sub brate, indepartati picioarele si aplicati-i lovituri interscapulare, adica pe spate, intre omoplati (umeri).

Daca dupa 4-5 incercari nu ati reusit sa-i eliberati caile aeriene, asezati o mana la mijlocul distantei dintre ombilic si apendicele xifoid, deasupra ombilicului, dar mult sub zona sanilor, sub stern.

Cu cealalta mana prindeti man... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro