Secretele gospodinelor din Ardeal pentru delicatesele din porc. Ratia ideala carne-grasime pentru carnatii perfecti

Secretele gospodinelor din Ardeal pentru delicatesele din porc. Ratia ideala carne-grasime pentru carnatii perfecti

Dupa ce este introdus in mat, se scufunda in apa clocotita, se scoate apoi rapid, se inteapa din loc in loc ca sa nu aiba aer, iar apoi se pune in apa rece. La inceput, pana incepe sa se topeasca untura, se pune putina apa ca sa nu se prinda si se amesteca des. Cum se dospeste in Ardeal aluatul ideal, fara urma de aditivi Povestea delicioaselor sarmale: ce continea reteta lor acum 120 de ani si cum s-a ajuns de acolo la gustoasele variante cu urda sau stafide Secretele celor mai bune mancaruri facute la stana.

acum 102 luni (7 Dec 2015)

Organele de la porc (inima, rinichii, ficatul) se fierb in prealabil cu o bucata din capul de porc care va da un gust bun. Se mai pun la fier condimente dupa gust cum ar fi sare, piper, ienibahar si cimbru. Dupa gustul fiecaruia se pot pune si alte condimente, dar acestea sunt clasice. Se caleste si ceapa separat si se amesteca. Dupa ce este introdus in mat, se scufunda in apa clocotita, se scoate apoi rapid, se inteapa din loc in loc ca sa nu aiba aer, iar apoi se pune in apa rece. Caltabosul se agata apoi la uscat si se lasa 24 de ore. Exista si retete de caltabos in care se pune si orez. Eu ma feresc de aceste lucru, deoarece risca sa se acreasca daca nu este consumat repede. Daca intentionati sa tineti caltabosul, chiar si la congelator, mai mult de o luna, este bine sa evitati orezul", spune Marioara Puscas, gospodina.

La jumari sarea se pune la final

Pe cat de gustoase sunt jumarile, pe atat de migaloase pot fi. "In primul rand, trebuie sa alegeti un ceaun sau o oala de inox, ceva cu fund dublu ca sa nu se lipeasca. Apoi fleica din care se fac jumarile trebuie curatata de soric. La inceput, pana incepe sa se topeasca untura, se pune putina apa ca sa nu se prinda si se amesteca des. Pe masura ce fierb se amesteca mai rar ca sa nu se striveasca. Nu puneti sare de la inceput pentru ca jumarile se pot imprastia si nu mai alegeti nimic din ele. Sarea se pune la sfarsit, cand jumarile sunt crocante.

Cum alegem carnea pentru carnati

Si carnatii de porc atat de apreciati de sarbatori au cateva secrete. Este nevoie de grasime deoarece prin uscare si afumare se pierde o parte din ea si nu este bine sa avem carnati uscati. Carnea se da prin masina de tocat, se adauga usturoi, sare, piper, cimbru, pentru cine prefera, si boia de ardei, dulce sau iute, dupa gustul fiecaruia. Nu trebuie dat decat un fum pentru a lua un gust bun si a nu se urca prea tare", mai spune Marioara Puscas.

Cum sa aveti o slanina frageda

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro