Secretele fantanii boierilor Sihleni: a fost botezata dupa numele guvernantei care le educa copiii

Secretele fantanii boierilor Sihleni: a fost botezata dupa numele guvernantei care le educa copiii

Una dintre fantani este insa deosebita si poarta denumirea de "Putul madamei Adela Matez", o guvernanta de origine franceza care s-a ocupat de educatia copiilor familiei Elena si Constantin Gradisteanu, mostenitorii castelului, Elena fiind sora poetului Sihleanu. De altfel, Scoala Gimnaziala din comuna Sihlea functioneaza de zeci de ani in conacul boieresc ridicat la mijlocul secolului al XIX-lea si poarta numele urmasilor acestora, "Principele Serban Ghica si Principesa Aristita Ghica".

acum 61 luni (2 Jul 2017)

In comuna Sihlea, din judetul Vrancea, au locuit cateva familii de vaza din perioada secolului XIX.

Un castel inconjurat de un parc imens, in care a vazut lumina zilei fiul sau, Alexandru Sihleanu, unul dintre poetii romantici, apreciat extrem de marele Mihai Eminescu, care din pacate nu a trait decat 23 de ani.

In parcul fostului castel, dar si in restul comunei, au fost lasate comunitatii de catre familia sihlenilor cateva fantani, pentru a potoli setea localnicilor aflati intr-o zona unde apa era si este si astazi un lux.

Una dintre fantani este insa deosebita si poarta denumirea de "Putul madamei Adela Matez", o guvernanta de origine franceza care s-a ocupat de educatia copiilor familiei Elena si Constantin Gradisteanu, mostenitorii castelului, Elena fiind sora poetului Sihleanu.

Sotul ei, Constantin Gradisteanu, a fost ministru de finante si conform inscriptiei, fantana a fost sapata in anul 1886, de mesteri italieni, an in care familia Gradisteanu termina extinderea castelului dupa planurile arhitectului austriac Holtzer.

"Adela Mazet era o guvernanta care se ocupa de copiii familiei, iar tatal ei era angajat la sere.

Tot familia Gradisteanu a construit si fantana din curtea Hanului "Vulpea cu strugure", ridicat in 1888 in centrul satului Sihlea, un loc in care sora poetului organiza "Serbarile Sihleanu", in memoria fratelui disparut prea devreme, serbari care au continuat pana in zilele noastre.

De mentionat ca fiica Elenei Gradisteanu, Maria, s-a casatorit cu Scarlat, fiul unui mare politician al vremii, Ion Ghica, fost prim-ministru de trei ori.

Localnici spun ca boierii sihleni au fost foarte iubiti, pentru ca au facut mult bine satului, pe langa castel fiind construita o scoala, un han si o biserica. Din acest motiv, cand a izbucnit rascoala din anul 1907 castelul familiei G... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro