Secretele familiei nobiliare Kendeffy. Cum s-au maghiarizat cnejii lui Iancu de Hunedoara care au stapanit Retezatul

Secretele familiei nobiliare Kendeffy. Cum s-au maghiarizat cnejii lui Iancu de Hunedoara care au stapanit Retezatul

"Noi Ioan Hunyadi, in numele si persona inaltatului nostru domn Ladislau, rege ales al Ungariei si fiul lui Albert, raposatul rege ungar, ca guvernator al acestei tari, dam de stire tuturor celor ce se cuvine ca noi, dorind sa rasplatim cu binevoitoare rasplata pe cei vrednici si mai ales pe aceia care in ducerea inainte a treburilor acestei tari s-au aratat treji si zelosi, atat cu sfatul cat si cu fapta, am cumpanit credinta dovedita in mai multe randuri, slujbele credincioase, vredniciile, dragostea fata de noi, si faptele vitejesti ale lui Ioan, fiul lui Cande de Maromvyz, ale lui Cande fiul lui Cande, ale lui Vasile, chendris si Nicolae, fii susnumitului Ioan, prin care s-au straduit sa slujeasca sfintei coroane a Ungariei, precum si noua, in foarte multe locuri si la timpul cuvenit, atat in expeditiile incepute de noi, cat si in cele regesti", arata documentul de improprietarie a Candestilor.

acum 78 luni (21 Jun 2017)

Familia Kendeffy a purtat la origine numele de Candea sau Cande si a fost atestata ca fiind prima familie de nobili romani cunoscuta dupa nume in Ardeal, scria istoricul Victor Montogna, in publicatia interbelica Revista Istorica. Unii istorici au sustinut ca, la fel ca si Iancu de Hunedoara, cnejii din familia Candea, maghiarizati sub numele de Kendeffy in secolul al XV-lea, au fost de origine cumana. Documentele vechi ii atesta din secolul al XIII-lea, de cand a fost datata si Cetatea Colt, ale caror ruine de la poalele Retezatului ar fi apartinut cnejilor.

Primele proprietati ale familiei transilvanene sunt atestate de la mijlocul secolului al XIV-lea, fiind sate de la poalele Retezatului. "Ludovic cel Mare, regele Ungariei, da porunca in 1359 ca localitatile Rau de mori, Nucsoara si Sebisel sa fie date indarat vaduvei lui Mihai Cande, fiul lui Nicolae Cande (Nicolaus dietus Kende de Malomwyz). Chiar presupunand ca Mihai Cande a murit de tanar, totusi trebuie sa admitem ca tatal sau a trait la finele veacului al XIII-lea si la inceputul veacului al XIV-lea. Atributul ce il poarta, de Malomwyz (n.r Malomwyz este versiunea maghiara a toponimului - Rau de Mori), dovedeste ca era nobil si proprietar al satului Raul de Mori.

In slujba lui Ioan de Hunedoara

In secolele urmatoare, averea nobililor de la poalele Retezatului a sporit, Candestii punandu-se in slujba voievodului Ioan de Hunedoara. Acest erou roman, pe care virtutile sale extraordinare l-au ridicat pana la scaunul de guvernator al Ungariei, de la 1442 si pana la moartea sa intamplata la 1456, a tinut piept navalirilor turcesti, ba a luat de atatea ori asupra lui ofensiva impotriva semilunei, cu gandul sa ii scoata pe pagani din Europa. Se aminteste ca ei au luat parte la biruintele lui Hunyadi de la Portile de fier si in Muntenia, apoi pe teritoriul Bulgariei, unde Hunyadi a ars si pustiit Vidinul, cu o parte a Bulgariei de sub stapanirea turcil... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro