Secretele faimoaselor gravuri din istoria Castelului Corvinilor, locul de nerecunoscut in secolul al XIX-lea

Secretele faimoaselor gravuri din istoria Castelului Corvinilor, locul de nerecunoscut in secolul al XIX-lea

Castelul in 1842, gravat de un celebru artist francez O gravura celebra din secolul al XIX-lea a fost realizata in 1842 de Augustin Francois Lemaitre (Paris, 1797 - 1870), un bine cunoscut gravor, litograf si pictor francez al secolului al nouasprezecelea. Castelul in 1864, intr-un ghid de calatorii O gravura a Castelului Corvinilor a fost publicata intr-unul din primele ghiduri turistice ale Transilvaniei, lucrare semnata de Johann Hunfalvy si Ludwig Rohbock si Johann Poppel. Dupa moartea lui Francisc Schulcz, lucrarile de restaurare au fost continuate de catre Imre Steindl care initial a urmat orientarea predecesorului sau, dar ulterior a modificat programul de restaurare bazandu-se pe ipoteza gresita ca Hunedoara trebuia sa devina Cetate Regala, resedinta de vara pentru curtea imperiala.

acum 66 luni (23 Feb 2017)

Castelul Corvinilor are o istorie de aproape sase secole, iar de-a lungul timpului a trecut prin numeroase transformari. Iata cele mai faimoase gravuri care au stat ca marturii in povestea monumentului medieval:

Castelul in 1828 - Hunyadopolis

O ilustrata din 1828, reprodusa dupa mai multe decenii de arhitectul clujean Lajos Pakey (1853 - 1921) infatisa Castelul Corvinilor cu totul deosebit fata de arhitectura sa din prezent.

"Castelul Hunedoara (Hunyadopolis) a fost construit pe o stanca abrupta de viteazul voievod al Transilvaniei si guvernator al Ungariei Iancu Huniade Corvin in anul 1448. Maiestatea sa, imparateasa Carolina, a fost impresionata de stilul maret al castelului si a determinat renovarea unui edificiu care a fost locuit de unul dintre cei mai mari si virtuosi eroi", afirma istoricul Joseph Adalbert Krickel, in 1828, citat in volumul "Calatori straini despre Tarile Romane in secolul al XIX-lea".

Castelul in 1834

August Frederic de Marmont, ducele de Ragusta, a vizitat Hunedoara si a cinat in Castelul Corvinilor in 1834. Impreuna cu un medic vienez si cu un conte de Brazza. O familie respectabila si curtenitoare m-a primit si mi-a facut onorurile castelului Huniazilor: este cea a administratorului pamanturilor domeniului si care apartin imparatului. Am cinat in sata cu portrete a regilor Ungariei, atit de des ocupata altadata de cei care se consacrau apararii religiei si patriei impotriva turcilor. Am vizitat sale unde se intruneau dietele, unde au fost luate rezolutii atat de generoase si care astazi e transformata in magazie de fier forjat", relata ducele de Ragusta.

Castelul in 1838, intr-un album

Castelul Corvinilor a fost pictat in 1838 de George Edwards Hering, un celebru artist londonez al secolului al XIX, iar opera sa a fost publicata intr-un album denumit Schite ale Dunarii, Ungariei si Transilvaniei. Cartea sa cuprindea 25 de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro