Secretele fabricii Vinalcool Arad: de aici se exportau anual sute de vagoane de vin catre URSS

Secretele fabricii Vinalcool Arad: de aici se exportau anual sute de vagoane de vin catre URSS

Cladirea a fost ridicata in 1782 de catre familia contelui Zselanszky pentru fabrica de bere. Aveam acolo butoaie si de 50.000 de litri care erau din fibra de sticla, dar si de lemn". Daca inainte de 1996 produceam cu 9.000 de lei litrul de alcool, dupa 1996 am ajuns la 23.000 de lei.

acum 71 luni (2 Feb 2016)

Cladirea a fost ridicata in 1782 de catre familia contelui Zselanszky pentru fabrica de bere. Fatada de stil baroc a cladirii a fost acoperita cu caramizi de ornament, pastrand pana azi forma initiala si acoperisul. In perioada Comunismului, pe calea Timisorii din Arad functiona una dintre cele cinci companii Vinalcool care producea bauturi de calitate pentru export.

"Inainte de 1989, Vinalcool Arad era una dintre cele cinci sectii ale Vinalcool care era specializata pe export. Era dotat cu linii moderne de imbuteliere care indeplineau conditiile necesare exportului. In URSS exportam anual 700 de vagoane de vin, iar in RDG vinuri aromate, cum ar fi tamaioasa romaneasca.

Nicoara Cret a fost la conducerea Vinalcool Arad

Acesta isi aduce aminte despre pivnitele special in care era depozitat vinul, in conditii optime: "Pivnita cea mare avea o capavitate de depozitare de 360 de vagoane. Aveam acolo butoaie si de 50.000 de litri care erau din fibra de sticla, dar si de lemn".

Dupa Revolutia din 1989, Vinalcoolurile din tara incep sa sucombeze din punct de vedere economic. Printre acestea se numara o linie de imbuteliere de 3000 de sticle pe ora, adica 24.000 de sticle pe un schimb.

Nicoara Cret mai spune ca Vinalcoolul din Arad a avut serios de suferit din pricina guvernarii CDR din 1996, atunci cand acciza la alcool a crescut mult. Daca inainte de 1996 produceam cu 9.000 de lei litrul de alcool, dupa 1996 am ajuns la 23.000 de lei. De acolo a inceput declinul. Aveam sute de cazane in judetul Arad unde produceam tuica si rachiu, dar si trei puncte de vinificatie, la: Minis, Pancota si Mocrea", mai spune Nicoara Cret.

Acum, in locul in care a functionat Vinalcoolul este un important club - Mooskea, in care tinerii isi petrec serile si noptile. In zilele de weekend aici se aduna si peste o mie de tineri la concerte.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro