Secretele doctorului roman preamarit pentru ca traieste de o viata in spital: relatiile cu Securitatea si spionii straini

Secretele doctorului roman preamarit pentru ca traieste de o viata in spital: relatiile cu Securitatea si spionii straini

Printre cei care au intrat in cursa pentru Parlamentare, avand statut de colaborator al fostei Securitati, s-a regasit si un medic chirurg ortoped care activeaza in cadrul Spitalului Municipal de Urgenta Barlad "Elena Beldiman": Anton Popovici. Medicul Popovici era indrumat de ofiterii de la Securitate sa actioneze pe langa legaturile cetatenilor straini si in special in randul romanilor care detineau functii importante in cadrul unor intreprinderi si institutii din Iasi, precum si in randul persoanelor care au avut delegati la anumite posturi in strainatate, pe diferite perioade de timp.

acum 46 luni (27 Dec 2016)

Printre cei care au intrat in cursa pentru Parlamentare, avand statut de colaborator al fostei Securitati, s-a regasit si un medic chirurg ortoped care activeaza in cadrul Spitalului Municipal de Urgenta Barlad "Elena Beldiman": Anton Popovici. A intrat in cursa electorala, desi instantele de judecata i-au dat verdictul de colaborator cu Securitatea inca din anul 2009. In hotararea Curtii de Apel Bucuresti, prin care s-a admis actiunea CNSAS de doctorul Anton se arata ca acesta a colaborat cu Securitatea vreme indelungata, din 1985 pana in anul 1989, avand numele conspirativ "Penes".

Potrivit CNSAS medicul Popovici a fost recrutat "pe baza de material compromitator in cadrul dosarului de problema contraspionaj arab si a problemei contraspionaj afroasiatic".

Pe urmele francmasonilor si spionilor straini

Din rapoartele de securitare, reiese ca doctorul Popovici, in timp ce activa ca medic la Spitalul "Sfanta Maria" si asistent universitar la UMF Iasi a furnizat un numar de 14 materiale scrise. Medicul Popovici era indrumat de ofiterii de la Securitate sa actioneze pe langa legaturile cetatenilor straini si in special in randul romanilor care detineau functii importante in cadrul unor intreprinderi si institutii din Iasi, precum si in randul persoanelor care au avut delegati la anumite posturi in strainatate, pe diferite perioade de timp. Paratul a furnizat informatii despre intentiile, starile de spirit, comentariile studentilor arabi", se arata in hotararea Curtii de Apel Bucuresti.

In urma informatiilor furnizate de medicul Popovici, persoanelor vizate li s-au intocmit dosare de urmarire. pentru contrainformatii militare conform unui plan de cooperare aprobat de conducerea Securitatii.

"Activitatea desfasurata de parat prin care a furnizat informatii despre atitudini potrivnice regimului totalitar comunist au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro