Secretele desertului cu malai. Cum se pregateste singura "prajitura" care are slanina in componenta

Secretele desertului cu malai. Cum se pregateste singura

La unul dintre targurile de Craciun din Bistrita-Nasaud, pe una dintre mese era prezentata prajitura cu malai, cunoscuta sub diferite denumiri, de la "prajitura batraneasca", "pita cu malai", "alivanca" sau simplu, cum ii spunea si bunica "malai cu lapte". Pentru prajitura batraneasca aveti nevoie de: o cana de ulei, una de faina de malai, una de zahar, bicarbonate de sodiu sau praf de copt, o cana de lapte si patru oua.

acum 40 luni (24 Dec 2015)

La unul dintre targurile de Craciun din Bistrita-Nasaud, pe una dintre mese era prezentata prajitura cu malai, cunoscuta sub diferite denumiri, de la "prajitura batraneasca", "pita cu malai", "alivanca" sau simplu, cum ii spunea si bunica "malai cu lapte". Prajitura, cu un gust aparte, nu lipsea de pe mesele de Craciun sau Paste, in urma cu jumatate de secol sau chiar un secol. Prepararea sa dura cel mult o ora si jumatate cu tot cu copt si "cerea" ingrediente existente in orice gospodarie taraneasca: faina de grau, de malai, lapte si oua. Indiferent ca vorbim de varianta sarata sau cea dulce, prajitura cu malai se savura pe nerasuflate, insotita obligatoriu de o cana cu lapte fierbinte. Reteta simbol a copilariei petrecute la tara, cu care bunicii isi rasfatau nepotii, a fost prezentata inclusiv de Sanda Marin, in anul 1936, in cea mai cunoscuta carte de bucate de pe taram romanesc, ce reuneste in jur de 100.000 de retete. Pita cu malai, asezonata cu...slanina Pentru varianta sarata, aveti nevoie de faina de malai, faina de grau, trei oua, putin zahar si putina sare. Secretele ei ni le dezvaluie Cristiana Cocis, o adolescenta de doar 14 ani, care spune ca nu este sarbatoare la care sa nu se faca "prajitura batraneasca", desert care nu lipseste de pe masa nici cand vine din strainatate tatal sau. E o reteta foarte rapida si usoara, compozitia o faci in 10-15 minute, o mai lasi 40-45 de minute in cuptor si intr-o ora e gata cu totul", precizeaza Cristiana. Pentru prajitura batraneasca aveti nevoie de: o cana de ulei, una de faina de malai, una de zahar, bicarbonate de sodiu sau praf de copt, o cana de lapte si patru oua. Ingredientele se amesteca si se pun intr-o tava, care mai apoi se lasa in cuptor in jur de 40-45 de minute la foc domol, fiind verificata din cand in cand. Va mai recomandam: Reteta secreta de mici dezvaluita de un bucatar din Bistrita. Cum sa prepari cei mai gustosi si sanatosi mici FOTO Un bistritean se joaca cu papilele gustative ale iubitorilor d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro