Secretele de fabricatie ale celei mai scumpe beri din Romania. Candva era cunoscuta si apreciata in toata Europa

Secretele de fabricatie ale celei mai scumpe beri din Romania. Candva era cunoscuta si apreciata in toata Europa

Doi litri de vin costau cat o bere Mergand catre inceputurile berii Ploll prin intemediul volumului "Monografia fabricilor din Galati", scris in anul 1908 de catre George Codreanu, descoperim, la paginile 155-160, ca prima fabrica de bere din Galati (si una dintre primele stabilimente industriale de profil din tara), "Fabrica de bere si malt", a fost fondata la 1842 de un anume Marcu Schein, "moldovenizat" apoi sub numele de Sain. Se pare ca fabrica avea magazii mari, in care incapeau peste 150 de tone de orz (ca stoc permanent, avand in vedere ca Ploll facea pe atunci peste un milion de litri de bere pe an, pe care o imbutelia la butoaie, dar si la sticle), iar de acolo materia prima ajungea in doua bazine mari de cam opt tone fiecare, unde orzul statea trei zile la inmuiat. Fabrica avea in oras mai multe carciumi proprii, dar si un serviciu de livrare, care folosea o duzina de perechi de cai (24 de animale), o duzina de perechi de boi si doua duzini de care mari, cabriolete si trasuri.

acum 91 luni (14 Feb 2017)

Desi este "batrana" de peste un secol si jumatate, vestita bere Ploll, care s-a fabricat in Romania (mai precis la Galati) pana in 1947, nu mai trezeste, in zilele noastre, prea multe amintiri romanilor.

Faimoasa "licoare de salon" isi mai conserva locul de regina a a berilor romanesti doar in mintea catorva sute, cel mult mii, de supravietuitori ai acelor vremuri, care au avut ocazia sa o deguste. Nu-i mai putin adevarat ca o raportare la prezent este cu atat mai complicata cu cat pe piata romaneasca au patruns in ultimele doua decenii - la modul firesc, daca ne gandim la globalizarea economiei si consumului - mii de marci de bere, care mai de care mai elaborata si mai laudata. Doi litri de vin costau cat o bere

Mergand catre inceputurile berii Ploll prin intemediul volumului "Monografia fabricilor din Galati", scris in anul 1908 de catre George Codreanu, descoperim, la paginile 155-160, ca prima fabrica de bere din Galati (si una dintre primele stabilimente industriale de profil din tara), "Fabrica de bere si malt", a fost fondata la 1842 de un anume Marcu Schein, "moldovenizat" apoi sub numele de Sain.

Ca totate informatiile transmise de George Codreanu au destule "pete albe", se poate intrezari ca amintitul industrias (iata, totusi, ca Moldova nu era, la jumatatea secolului al XIX-lea, un stat feudal eminamente rural, asa cum au tot incercat sa acrediteze unii istorici) era de origine evreiasca, sosit insa la malul Dunarii pe filiera austro-ungara.

Fabrica este identificata, la inceputurile ei, undeva in zona Vadului Cazarmii, o ulita abrupta care incepea de la strada Roman si cobora catre fluviu printre maghernite de mahala si apoi serpuia prin lutaria abrupta, mereu in surpare, pana la apa.

De-abia dupa 18 ani, in 1870, fabrica incepe sa fie cunoscuta, dupa ce este preluata de un berar foarte priceput: cehul Josef Ploll, Acesta avea sa aduca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro