Secretele civilizatiei Maya, descoperite intr-o groapa uriasa in Ocean

Secretele civilizatiei Maya, descoperite intr-o groapa uriasa in Ocean

Cercetatorii de la Universitatea Rice si Universitatea de Stat din Louisiana au descoperit dovezi in Groapa Uriasa Albastra din Belize, adanca de 121 de metri, care sustin teoriile privind disparitia civilizatiei mayase.

acum 111 luni (4 Jan 2015)

Cercetatorii de la Universitatea Rice si Universitatea de Stat din Louisiana au descoperit dovezi in Groapa Uriasa Albastra din Belize, adanca de 121 de metri, care sustin teoriile privind disparitia civilizatiei mayase. Potrivit arheologilor, Groapa din Belize arata ca in vremea in care a disparut civilizatia mayasa, ea a fost afectata de seceta si conditii climatice care au transformat-o dintr-o puterea regionala intr-o civilizatie pierduta.

Cercetatorii au facut sapaturi in groapa si intr-o laguna din apropiere pentru a obtine sedimente din timpul civilizatiei Maya. Aceste bucati de roca au fost testate pentru aluminiu si titan, semn al unor ploi torentiale in timpul ciclonilor tropicali. Studiul lor a descoperit putin titan, ceea ce inseamna ca au fost putine precipitatii si seceta de lunga durata. Civilizatia Maya a decazut in timp, iar in 2012 arheologii au gasit stalagmite care arata conditiile climatice potrivnice. Orasele Maya au fost abandonate dupa anul 900, iar a doua seceta masiva a dus la decaderea civilizatiei.

Pana acum, oamenii de stiinta au crezut ca mayasii au disparut din cauza razboaielor, climei, bolilor sau climatului politice. Multi oameni de stiinta au fost pur si simplu uimiti de faptul ca o civilizatie asa puternica si dezvoltata a decazut. Urmasii acestei lumi care a dat un calendar uimitor traiesc si in ziua de astazi. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro