Secretele celor opt turnuri ale Castelului Corvinilor. Cum se traduce numele turnului "Nje Boisa"

Secretele celor opt turnuri ale Castelului Corvinilor. Cum se traduce numele turnului

3 Turnul nou de poarta Turnul nou de poarta serveste in prezent ca poarta principala de intrare in Castelul Corvinilor, pe podul care in trecut era mobil, ridicat printr-un sistem de praghii. Are un parter scund, suprapus de o camera cu rol de aparare si o incapere de forma circulara, in care s-au pastrat numeroase elemente originale: un semineu gotic, o retea de arce gotice si o consola de marmura rosie. "Notorietatea monumentului este datorata unei legende conform careia, calugarul Ioan de Capistrano, trimis papal, a locuit in aceasta incapere, aspect intarit in mentalul colectiv si de faptul ca Ioan de Hunedoara si Ioan de Capistrano mor de ciuma aproape in acelasi timp, dupa batalia de la Belgrad, din 1456", sustin cercetatorii de la Muzeul Castelului Corvinilor.

acum 108 luni (20 Jul 2015)

Turnurile de aparare ale cetatii medievale au transformat-o intr-o asezare aproape imposibil de cucerit, potrivit istoricilor. Turnul Buzdugan Turnul Buzdugan, un fost turn de observatie in vremea lui Ioan de Hunedoara, purta acest nume dupa forma semisferica pe care acoperisul lui o avea in trecut, schimbata in urma restaurarii din secolul XIX. Are in partea superioara un nivel de aparare, sprijinit pe console de caramida, spatiile dintre ele fiind utilizate pentru aruncarea materialelor inflamabile, sustin istoricii. Turnul Buzdugan a fost decorat cu motive geometrice si florale, dar si cu elemente de tehnica militara si scene din viata orasului. Turnul Neboisa Turnul Nje Boisa este situat in partea de sud a Castelului Corvinilor si a avut rol de bastion de aparare al edificiului. Legatura cu castelul este asigurata prin intermediul unei galerii suspendate cu o lungime de peste 30 de metri, sprijinita pe stalpi masivi din calcar dolomitic. A fost construit pentru a intari castelul, in fata invaziilor otomane, iar numele sau "Nje Boisa" ("Nu te teme", in sarba) provine de la faptul ca aici se afla o garnizoana de ostasi sarbi. El isi trage numele de la faptul ca zidurile duble ii apara pe oameni de orice vatamare, iar totul a fost randuit cu iscusinta, in asa fel fel incat orice ranire nu pare a fi cu putinta", era descris turnul, de topograful austriac Joseph Adalbert Krickel, care a vizitat Castelul Hunedoarei in 1828.

3 Turnul nou de poarta Turnul nou de poarta serveste in prezent ca poarta principala de intrare in Castelul Corvinilor, pe podul care in trecut era mobil, ridicat printr-un sistem de praghii. Este o constructie masiva, cu un parter inalt, completat de trei niveluri de aparare, prevazute cu deschideri pentru arme de foc. Turnul era prevazut cu o camera de garda a garnizoanei si tot aici se afla inchisoarea.

4 Turnul Capistrano Turnul Capistrano poarta numele duhovnicului lui Ioan de Hunedoara, calugarul franciscan Ioan de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro