Secretele celor mai frumoase biserici de lemn din Romania. Picturile "deocheate" si clopotnita de peste 75 de metri
Bisericile din UNESCO Opt biserici de lemn din judetul Maramures au fost incluse in patrimoniul mondial al UNESCO in decembrie 1999: Biserica de lemn din Budesti Josani, Biserica de lemn din Desesti, Biserica de lemn din Barsana, Biserica de lemn din Poienile Izei,Biserica de lemn din Ieud Deal, Biserica de lemn din Surdesti, Biserica de lemn din Plopis, Biserica de lemn din Rogoz.
Aproape 1.500 de biserici de lemn, ridicate pana la inceputul secolului XX s-au pastrat in Romania. Iata povestea catorva dintre cele mai deosebite:
Biserica dintr-un lemn
O biserica de lemn de la inceputul secolului al XVI-lea, aflata in vecinatatea comunei Babeni din judetul Valcea, pastreaza o legenda neobisnuita si adaposteste o icoana "facatoare de minuni".
Cea mai veche biserica de lemn din Ardeal
Biserica de lemn a manastirii Lupsa din judetul Alba dateaza, potrivit unor istorici, din anul 1429 si ar fi fost ridicata cu ajutorul cnezilor Candea, de calugarii care isi intemeiasera o sihastrie in Muntii Apuseni. Este considerata cea mai veche biserica de lemn din Transilvania si impresioneaza prin pictura sa interioara, pastrata chiar daca de-a lungul secolelor lacasul de cult a suferit numeroase distrugeri si transformari.
Biserica de lemn a lui Stefan cel Mare
Aflat in vecinatatea manastirii Putna, schitul Putna dateaza de la mijlocul secolului al XIV-lea si este considerata de unii istorici singura biserica de lemn medievala din Romania. Biserica de la Putna a fost adusa de Stefan cel Mare de la Volovat, potrivit marturiilor vremii.
Biserica patimilor
Biserica de lemn din satul hunedorean Almas - Saliste, veche de trei secole, a fost impodobita cu picturi neobisnuite care infatiseaza Judecata de Apoi. Scenele, explicate in texte cu litere chirilice, infatiseaza: "carciumarul care indoaie vinul cu apa, iar apoi il vinde scump", "morarul care ia prea multa vama" (spanzurati), "muierea care nu face prunci" (atacata de doi serpi care o musca de sani), "omul care pacatuieste pentru ca doarme duminica dimineata" (pus intr-un cosciug).
Cea mai inalta biserica de lemn
Cea mai inalta biserica de lemn din lume a fost construita la Sapanta si a ajuns la o inaltime de peste 75 de metri, in urma rectitoriei sale din anii 1990. Se spune ca turla ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro