Secretele celei mai avansate civilizatii stravechi de pe teritoriul Romaniei

Au urmat valuri de cercetatori, iar mii de asezari au fost scoase la lumina, impreuna cu o civilizatie misterioasa care si astazi fascineaza si ridica numeroase semne de intrebare. " Aproape toate statiunile cucuteniene se gasesc in imediata apropiere a cursurilor de apa principale sau de mai mica importanta situare pusa, de unii cercetatori si in legatura cu existenta unor cai de comunicatie lesnicioase. "Aveau si un nivel de trai suficient de ridicat, puteau sa construiasca aceste sate, unele cu locuri centrale care puteau sa aiba si functii administrative, poate religioase, poate de tipul acesta comercial, sa construiasca arme si unelete la nivel respectiv, sa foloseasca arama pe o scara destul de ridicata. Impresionantele vase cu capac dar si reziduurile arata ca puneau la prins laptele si faceau inclusiv preparate din lapte, avand o hrana variata, demonstrata si de obiectele folosite in bucatarie, de la "polinice", la linguri si castroane de diferite dimensiuni. "Sunt acei pastori stepici care au presat in special de la sfarsitul fazei Cucuteni A de la est catre vest care probabil foloseau calul si alte strategii de lupta decat cele ale agricultorilor", precizeaza conferentiarul. "S-au amalgat cu alte populatii pana si-au pierdut individualitatea, s-au transformat si timpurile, lumea nu a mai fost atat de linistita ca in perioada neoliticului, lumea devine mult mai agitata in perioada aceasta de trecere dintre la sfarsitul eneoliticului si epoca bronzului, au loc foarte multe miscari de populatii, unele foarte violente, dizlocari si supravietuiri astfel incat ne trezim la un moment dat ca nu mai exista cultura Cucuteni", conchide acesta.

acum 96 luni (21 Jul 2016)

Acum 8.000 de ani in urma omenirea declansa asa numita "revolutiei neolitica". Dezvolta sate uriase si un set de credinte care va influenta decisiv spiritualitatea de-a lungul istoriei. Vanatorii si pescarii nomazi deveneau agricultori si pastori, iar mai apoi ctitori de orase si civilizatii. In aceasta lume marcata de revolutii tehnologice uluitoare in spatiul danubian, pe actualul teritoriul al Romaniei, acum 7.000 de ani sau cu 5.000 de ani i.Hr. Mai precis, acum 122 de ani, niste tarani sapau dupa piatra intr-un deal, de langa localitatea Cucuteni, judetul Iasi, numit Cetatuia. Acesta a descoperit in cariera de piatra ceramica pictata si statuete de lut de o frumusete rara. Amatori de istorie, dar si specialisti au explorat superficial zona gasind si mai multe artefacte. Au urmat valuri de cercetatori, iar mii de asezari au fost scoase la lumina, impreuna cu o civilizatie misterioasa care si astazi fascineaza si ridica numeroase semne de intrebare.

Leaganul civilizatiei europene agrare Descoperirile arheologice, din punctul de vedere al unor specialisti, arata ca civilizatia Cucuteni, alaturi de alte culturi din spatiul danubian, este un adevarat leagan al civilizatiei agrare europene, un factor civilizator pentru zonele invecinate, care a raspandit revolutia agrara in Europa. Aici s-ar parea ca a fost leaganul de dezvoltare al civilizatiei agrare europene si nu neaparat in zonele vehiculate pana acuma din Asia, de exemplu. Civilizatie intinsa pe 350.000 de kilometri patrati Studierea asezarilor si a artefactelor apartinand culturii Cucuteni a dus la o incadrare in timp a acestora, dar si clasificare a culturii. Cu putine variatii zonale, specialistii si-au dat seama ca era vorba despre o civilizatie unitara, cu aproape aceleasi obiceiuri si mod de viata.

Practic, era vorba de o populatie care traia asemanator si este posibil sa fi avut si legaturi de natura politica. Adica anumite asezari, uriase, precum cea de la Ripiceni, judetul Botosani, Cetatu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro