Secretele celebrei batalii de la Posada. Cum a fost tinuta sub observatie in permanenta armata ungara invadatoare

Secretele celebrei batalii de la Posada. Cum a fost tinuta sub observatie in permanenta armata ungara invadatoare

Despre una dintre soliile trimise la Carol Robert d'Anjou se scrie inclusiv in Cronica pictata de la Viena (scrisa la 28 de ani de la batalia de la Posada): "In acelasi an in care a murit nevrednicul de pomenire Felician, adica in anul domnului 1330, regele si-a adunat o mare oaste (...) si la indemnul voievodului ardelean Toma si a lui Dionisie, fiul lui Nicolae, nepotul lui Ivanca, s-a dus in persoana, in luna lui septembrie, prin Severin in tara voievodului romanilor, Basarab, tara care nu poate fi locuita de un popor neobisnuit cu ea, ca sa alunge din aceasta tara pe Basarab, sau cel putin sa dea in posesiune tara aceluia unuia dintre curtenii sai, cu toate ca voievodul platise intotdeauna cu credinta darea cuvenita maiestatii sale regelui.

acum 94 luni (5 May 2016)

Basarab I, care a domnit intre 1310-1352 in Tara Romaneasca, a ramas in istoria neamului, mai ales datorita stralucitei victorii repurtate in batalia de la Posada din 1330 impotriva ostirii maghiare condusa de catre chiar regele Ungariei, Carol Robert d'Anjou. Modul in care s-a pregatit pentru acest razboi, de care depindea insasi soarta Tarii Romanesti, demonstreaza ca Basarab I stia de mai mult timp, datorita spionilor sai, intentiile regelui Ungariei.

Dupa patrunderea ostirii ungare pe teritoriul Tarii Romanesti, pe la Cetatea Severinului, Basarab I a trimis mai multe "solii" cu propuneri de pace. Ei au observat si studiat oastea inamica, inapoindu-se cu informatii strategice de valoare, care au stat la baza hotararii lui Basarab I de a angaja batalia decisiva cu armata invadatoare. Despre una dintre soliile trimise la Carol Robert d'Anjou se scrie inclusiv in Cronica pictata de la Viena (scrisa la 28 de ani de la batalia de la Posada):

"In acelasi an in care a murit nevrednicul de pomenire Felician, adica in anul domnului 1330, regele si-a adunat o mare oaste (...) si la indemnul voievodului ardelean Toma si a lui Dionisie, fiul lui Nicolae, nepotul lui Ivanca, s-a dus in persoana, in luna lui septembrie, prin Severin in tara voievodului romanilor, Basarab, tara care nu poate fi locuita de un popor neobisnuit cu ea, ca sa alunge din aceasta tara pe Basarab, sau cel putin sa dea in posesiune tara aceluia unuia dintre curtenii sai, cu toate ca voievodul platise intotdeauna cu credinta darea cuvenita maiestatii sale regelui. Dupa ce regele a cuprins Severinul si fortareata lui, le-a incredintat toate numitului Dionisie impreuna cu demnitatea de ban. Facandu-se aceasta, Basarab a trimis la rege o solie vrednica de toata cinstea ca sa-i spuna regelui: "Fiindca voi, rege si stapan al meu, v-ati ostenit cu strangerea ostirii, eu voi rasplati osteneala voastra cu 7000 de marci de argint si va voi lasa in pace si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro