Secretele casniciei fericite si greselile pe care le fac romanii in viata de cuplu
Prin urmare, este evident ca tinerii de acum nu mai vor sa se simta dependenti de partenerul lor, isi doresc o anumita libertate si intimitate, pentru a nu se simti sufocati de atentia celuilalt. Totusi, tinerii romani ar dori, la randul lor, sa aiba parte de mai multa libertate personala si sa evite situatiile delicate, in care partenerii ajung sa se cearte pentru telecomanda televizorului sau pentru ca sotia sta poate prea mult timp in fata oglinzii din baie, spune Keren Rosner. Nu trebuie sa se confunde o relatie in care fiecare partener intra de buna voie si cu intentii pozitive cu nevoia excesiva de control si posesivitate. Libertatea nu inseamna ca esti neimplicat in relatie sau te comporti frivol, ci ca iti pastrezi atributele umane care contribuie la fericirea individuala (.....) Dependenta de sot sau sotie duce la un sentiment de povara, inutilitate, la stima de sine scazuta, incredere scazuta in fortele proprii, la respect de sine scazut si la convingerea ca nu esti suficient de bun.
Regulile pentru o casnicie armonioasa pe care le respectau parintii si bunicii nostri s-au schimbat in ultimii ani. Dupa cum arata un studiu recent, la fel de importanta ca incredrea si respectul este libertatea oferita partenerului, care nu trebuie sa se simta sufocat in relatie.
Concluzia apartine unei cercetari desfasurate in Marea Britanie, care se regaseste in cartea publicata de Andy Gibney, intitulata "How to Seduce Your Wife: or Anyone Else's" ("Cum sa-ti seduci nevasta: sau pe a oricui altcuiva" - lb. engl.)
Studiul, la care au participat 2.000 de cupluri, a scos in evidenta 50 de secrete ale unui mariaj fericit. In mod surprinzator, printre acestea se numara petrecerea timpului fara partenerul de viata, detinerea unei masinii proprii, a unei toalete separate si chiar pasiuni diferite. Prin urmare, este evident ca tinerii de acum nu mai vor sa se simta dependenti de partenerul lor, isi doresc o anumita libertate si intimitate, pentru a nu se simti sufocati de atentia celuilalt. O atitudine care ar fi parut ciudata cu doua generatii in urma, dar cat se poate de nomala acum, dupa cum explica psihoterapeutul Keren Rosner:
Partenerii se aleg in functie de incredere, iubire, compatibilitate, respect, interese comune , nu este un dat sau o intamplare, iar in zilele noastre nu mai este o decizie pecetluita pe viata. Aceasta flexibilitate face ca doi parteneri sa ramana impreuna pe considerente de intelegere, parteneriat si stare de bine. Desigur, fiecare persoana simte nevoia de a impartasi si a avea o viata comuna, bazata pe activitati comune, comunicare, intimitate, tandrete, romantism, insa in egala masura fiecare simte nevoia de a avea o zona personala, de a putea lua decizii individuale si de a avea propriile preocupari. Nu este o contradictie, nici un semn de indiferenta si este un comportament sanatos si dovada unei casnicii functionale.
Prin urmare, nu este... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro