Secretele bisericilor mici de lemn: o incursiune pe taramul oazelor de liniste si de spiritualitate

Secretele bisericilor mici de lemn: o incursiune pe taramul oazelor de liniste si de spiritualitate

"Cateva exemple de execeptie, ca acelea de la Cetatuia - Puiesti, Stioborani - Solesti, Capuseni - Lipovat, Manastirea - Delesti, dovedesc ca mesterul a gasit solutii proprii specifice lemnului, incepand cu sistemuld e inchidere al usilor cu zavor si manea sau a usilor cu doi cilindri ce excludeau prezenta metalului, de la ferestre pana la sfesnice, strane, jilturi pana la crucile de mana si altar.

acum 58 luni (30 Apr 2016)

Vasluiul are aproape 60 de biserici din lemn construite in sec.

Unele in stadiu avansat de degradare, tocmai din cauza materialului "perisabil", altele cu mici reparatii facute in timp, se ascund de ochii curiosilor.

"Cateva exemple de execeptie, ca acelea de la Cetatuia - Puiesti, Stioborani - Solesti, Capuseni - Lipovat, Manastirea - Delesti, dovedesc ca mesterul a gasit solutii proprii specifice lemnului, incepand cu sistemuld e inchidere al usilor cu zavor si manea sau a usilor cu doi cilindri ce excludeau prezenta metalului, de la ferestre pana la sfesnice, strane, jilturi pana la crucile de mana si altar. (...) Bisericile de lemn de pe teritoriul actualului judet Vaslui sunt expresia unei traditii constructive stravechi, continue, perisabila prin natura materialului din care erau facute reusind sa vietuiasca tocmai acestui fapt, oferind in acelasi timp un aspect local, inrudit cu fenomenul ce s-a numit: arhitectura populara in lemn", a scris prof.

Sunt doua tehnici de construire a acestor bisericute din lemn. Unele au fost ridicate folosindu-se tehnica nuielilor impletite pe un suport de lemn, altele ridicate din barne groase asezate orizontal. Asezate pe talpoaie de lemn si pietre mari de rau, lacasele de cult au fost facute din lemn de stejar. Tot lemn a fost folosit si pentru imbinari iar fatatele sunt pardosite din sindrile de lemn de brad.

Majoritatea bisericilor din lemn au fost ridicate la initiativa boierimii mici, dar sunt si lacase sfinte ridicate din vointa doimnitorilor vremii. Una din ele este biserica de lemn ''Sf. Gheorghe'' a fostului schit Lipovat a fost ctitorita de Vasile Lupu, mare vornic, pe la 1626 si a fost refacuta inainte de 1717 de catre obstea de calugari. Nicolae'' din Obarseni, comuna Vinderei, a fost ctitorita in 1746 de catre banul Costache Lupu, pe locul unei biserici vechi, din nuiele lipite cu lut si arsa in 1741.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro