Secretele bisericii care are moartea pictata pe un perete

Secretele bisericii care are moartea pictata pe un perete

Productia vaselor mal, unele de forma amforoidala, decorate cu braie in relief, cu linii perpendiculare, orizontale sau verticale si motive zoomorfe, ulcioarele mari (cu doua manere) sau cele mici (cu maner si gura lata) si, mai ales, ulcioarele de nunta, smaltuite intr-o nuanta de verde inchis si bogat ornamentate, dovedesc o veche traditie a acestui mestesug. Dintre cercetatorii de prestigiu care s-au preocupat de biserica argeseana a olarilor, doar Grigore Ionescu a remarcat mai mult, si anume ca "Solutia adoptata prezinta analogii cu cateva biserici moldovenesti construite in a doua jumatate a veacului XVII (Bozieni in judetul Bacau, Pascani in judetul Iasi si altele) si nu e exclus ca modestul dar deosebit de pitorescul monument de la Arges sa fie un reflex al acestei traditionale formule moldovenesti, atat de apreciata dincolo de Milcov in aceeasi vreme".

acum 62 luni (18 Apr 2017)

Planul constructiei, diferit de cel al arhitecturii muntenesti- cu turn-clopotnita lipit de corpul principal al cladirii- ne aminteste de unele ctitorii moldovenesti din epoca lui Stefan cel Mare. Se remarca faptul ca in cazul frescelor din interior, tabloul intitulat "Moartea" este reprezentat ca o forta ce regleaza echilibrul universal, acest tip de reprezentare scenica fiind unic in Romania si printre putinele din lume. Cu prilejul lucrarilor de restaurare din 1967-1968 au fost scoase la lumina temeliile unei constructii din secolul al XV-lea, sprijinita pe piloni de lemn, precum si un bogat material arheologic (ceramica si monede din secolele XV-XVI), pe baza caruia a fost datat edificiul.

Din cele mai vechi timpuri, poate chiar din vremea cand era cetate de scaun, localitatea a fost cunoscuta ca un mare centru de ceramica. Productia vaselor mal, unele de forma amforoidala, decorate cu braie in relief, cu linii perpendiculare, orizontale sau verticale si motive zoomorfe, ulcioarele mari (cu doua manere) sau cele mici (cu maner si gura lata) si, mai ales, ulcioarele de nunta, smaltuite intr-o nuanta de verde inchis si bogat ornamentate, dovedesc o veche traditie a acestui mestesug. El a fost transmis mesterilor de azi care continua aceasta traditie in ateliere particulare sau in cadrul cooperativei mestesugaresti, unde sunt lucrate frumoasele ulcioare cu bumbi reliefati, vasele mari cu brauri sau canile si strachinile smaltuite si ornamentate cu motive specifice locului. Mesterii olari din cel mai numeros cartier al olarilor au creat prima breasla si au construit si propria biserica, Biserica Olari.

Aspectul tabloului Mortii de la biserica Olari indica faptul ca pictura este mai recenta decat ansamblul pastrat. Suportul picturii este mai putin neted si e vizibil ca varul a fost aplicat peste chenarul policrom de la cornisa si peste o pictura mai veche.

Un moldovean poposit in fata bisericii Olari, va fi surprins de ceva ce-i va parea f... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro