Secretele "bibliotecii de piatra" a Romaniei

Institutul Geologic al Romaniei (IGR) administreaza una dintre cele mai importante colectii din tara: Litoteca nationala, un depozit de prospectiuni geologice cu zeci de mii de tone de foraje structurale. Litoteca, constituita incepand cu anul 1938 cand s-a efectuat primul foraj structural care a intrat in aceasta institutie de patrimoniu, contine circa 600 de tone de carote - respectiv 6.000 de kilometri de coloane de foraj. Zacaminte Romania are peste 4.000 de tone de aur "Din stravechime pana acum, din Carpatii Romaniei s-au extras 2.070 de tone de aur, lucru care ne plaseaza pe locul cinci in lume, dupa Africa de Sud, Canada, Statele Unite si Australia. Aur ul de la Rosia Poieni este vandut la pret de concentrat de cupru de 880 de euro pe tona (desi cotatia BNR in acest moment este de 34 de milioane de euro pe tona de aur)! Astfel, la intrebarea trimisa in scris catre Autoritatea Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), de ce se vand 85 de tone de aur la pret de mineru de cupru la Rosia Poieni, raspunsul telefonic de la ANRM a fost: "De unde aveti aceste informatii?"

acum 91 luni (22 Feb 2016)

Institutul Geologic al Romaniei (IGR) administreaza una dintre cele mai importante colectii din tara: Litoteca nationala, un depozit de prospectiuni geologice cu zeci de mii de tone de foraje structurale.

Litoteca nationala este practic o "biblioteca" a zacamintelor din subsolul Romaniei, un material de lucru vital pentru oricine are dreptul sa faca exploatari miniere pe teritoriul tarii.

Litoteca, constituita incepand cu anul 1938 cand s-a efectuat primul foraj structural care a intrat in aceasta institutie de patrimoniu, contine circa 600 de tone de carote - respectiv 6.000 de kilometri de coloane de foraj. Cel mai adanc foraj realizat in Romania se apropie de 2.000 de metri. Fiecare carota este insotita de o fisa in care geologii au descris structura sa. Orice mina deschisa in tara noastra a fost insotita obligatoriu de un studiu tehnico-economic, sau Studiu de Fezabilitate, care are la baza datele acestor carote. Economic, s-au cheltuit 36 de miliarde de euro pentru obtinerea acestor date. Forajele pot fi si sunt valorificate prin studiile pe care le solicita companiile private de minerit. Nu trebuie decat sa consulti datele bibliotecii de piatra a Romaniei: in locul cutare este cupru, in locul cutare este aur, dincolo argint, titan etc.

Nicole Tender: "Nu stiam ce contin cladirile acelea"

In urma cu aproape 16 ani, fostul Fond al Proprietatii de Stat (FPS) a privatizat societatea Prospectiuni SA, aflata in aceeasi curte cu Institutul Geologic al Romaniei, care a intrat in posesia SC Tender SA. Tranzactia a costat peste 24 de milioane euro, la un curs de 2,05 lei/euro.

In patrimoniul acestei vanzari a intrat practic si sediul Litotecii de langa Soseaua Chitilei, un imobil cu o suprafata de peste 1.700 de mp. Potrivit sotiei lui Ovidiu Tender, ca reprezentant al SC Prospectiuni SA, in anul 2000, cand s-a facut tranzactia, cumparatorul nu stia de existenta Litotecii. Cu atat mai mult nu aveam de unde sa stim de Litoteca... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro