Secretele ascunse in zidurile Manastirii Vierosi: misterul vulturului bicefal descoperit pe placile de teracota

Secretele ascunse in zidurile Manastirii Vierosi: misterul vulturului bicefal descoperit pe placile de teracota

Recentele cercetari arheologice, demarate la initiativa autoritatilor locale, care intentioneaza, spun ele, sa puna in valoare ansamblul medieval de la Vierosi, contureaza imaginea de demult a spatiului manastiresc, cu multele sale chilii monahale, inconjurat de ziduri fortificate, precum o cetate, inalte de zece metri si late de doi - ziduri degradate considerabil, care delimitau o curte patrulatera, in care accesul se facea pe latura sudica, printr-un gang, de asemenea ruinat, surmontat de o clopotnita. Conducta propriu-zisa, care alimenta fantana aflata in vecinatatea turnului de intrare, a fost realizata din olane cu dimensiuni 40x11x6 cm si protejate de o cutie din caramizi legate cu mortar, cu sectiune trapezoidala, si a fost amenajata intr-un sant sapat in pamantul viu, lat de 45 cm si adanc de 40 cm", explica muzeograful Marius Paduraru.

acum 53 luni (28 May 2015)

Manastirea Vierosi, situata in cartierul (fost sat) Faget din Mioveni, este unul dintre monumentele istorice ale Argesului prea putin puse in valoare, dar care, dincolo de ruine, stralucesc prin uluitoarele urme lasate de trecuturile sale. Biserica asezamantului, care, acum, serveste ca lacas de mir, este ctitoria de la 1572-1573 a marelui vornic Ivascu Golescu, refacuta intre 1644 si 1645 de Stroe Leordeanu, cel care a zugravit-o si i-a adaugat o tinda. Recentele cercetari arheologice, demarate la initiativa autoritatilor locale, care intentioneaza, spun ele, sa puna in valoare ansamblul medieval de la Vierosi, contureaza imaginea de demult a spatiului manastiresc, cu multele sale chilii monahale, inconjurat de ziduri fortificate, precum o cetate, inalte de zece metri si late de doi - ziduri degradate considerabil, care delimitau o curte patrulatera, in care accesul se facea pe latura sudica, printr-un gang, de asemenea ruinat, surmontat de o clopotnita.

"Sapaturile arheologice din campania 2012 au fost concentrate in coltul de sud-vest al incintei manastirii si au pus in evidenta structurile unei constructii datata la sfarsitul secolului al XVI - inceputul secolului XVII, suprapusa de o constructie de mari dimensiuni. Din prima constructie amintita au fost descoperite trei ziduri, dintre care doua, dispuse est-vest, au fost interceptate, pe o lungime de aproximativ 10 m. Vulturul bicefal de pe cele cinci cahle Cercetarile mai arata ca in a doua jumatate a secolului al XVII-lea a avut loc o refacere generala in partea de sud-vest a incintei manastirii. "Este edificata o constructie cu pivnita, iar plasarea momentului ridicarii acestei constructii in a doua jumatate a secolului al XVII este asigurata de descoperirea, intr-una din incaperile constructiei, a cinci cahle, avand ca reprezentare un vultur bicefal. Se spune ca din caramida luata din vechile ziduri ale ansamblului de la Vierosi s-ar fi construit vechea scoala si fosta primarie din Colibasi, iar lege... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro