Secretele ablutofobiei, frica de a face baie. De ce este bine sa ne obisnuim copiii de mici cu apa

Secretele ablutofobiei, frica de a face baie. De ce este bine sa ne obisnuim copiii de mici cu apa

Daca pentru majoritatea oamenilor imbaierea este un proces cat se poate de normal si de firesc, pentru altii insa, acest lucru reprezinta apanajul celei mai mari temeri a lor. "Despre ablutofobie, frica de a face baie, nu se vorbeste prea mult nici la televizor si nici in presa, desi este vorba despre o fobie serioasa si care se intalnita in cazul multor persoane, unele dintre acestea nestiind ca sufera de aceasta fobie si punand totul pe seama unor situatii pe care le considera minore si neinsemnate.

acum 89 luni (8 Sep 2015)

Daca pentru majoritatea oamenilor imbaierea este un proces cat se poate de normal si de firesc, pentru altii insa, acest lucru reprezinta apanajul celei mai mari temeri a lor. Ablutofobia, adica frica de a face baie, este, spun specialistii, declansata de o trauma din trecut - cel mai probabil petrecuta in timpul copilariei, trauma putand fi ori una traita la propriu de catre persoana in cauza, fie una vazuta de catre aceasta si care l-a marcat.

Mihaela Dinca, psiholog in Slatina, spune ca ablutofobia se intalneste, conform statisticilor, mai ales in randul femeilor, aceasta si din cauza ca femeile sunt o fire mai delicata, mai usor influentabila si care pastreaza mai mult timp in sine problemele cu care se confrunta.

"Despre ablutofobie, frica de a face baie, nu se vorbeste prea mult nici la televizor si nici in presa, desi este vorba despre o fobie serioasa si care se intalnita in cazul multor persoane, unele dintre acestea nestiind ca sufera de aceasta fobie si punand totul pe seama unor situatii pe care le considera minore si neinsemnate. Un lucru este insa clar si in cazul acestei fobii: situatia de teama este puternic influentata de personalitatea individului respectiv", afirma psihologul Mihaela Dinca.

Ablutofobia, ca multe ale fobii, se trateaza de cele mai multe ori prin terapia cognitiv-comportamentala, specialistul - neaparat un psiholog sau un psihiatru - avand astfel prilejul de a ajuta persoana ce prezinta fobia in cauza sa infrunte temerea ce il marcheaza si sa inteleaga ce anume i-a provocat-o.

Specialisti spun ca sunt numeroase si situatiile in care persoanele ce prezinta simptomele unei fobii sa o fi "mostenit" de la alte persoane, fie un membru al familiei sau o alta persoana cunoscuta si care a manifestat temerea in cauza. Cu alte cuvinte, o fobie se poate dezvolta in subconstientul unei persoane si prin intermediul altcuiva decat un incident sau o ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro