Secrete din "condicuta" prostituatelor din vremuri interbelice: 14 ani era varsta ideala pentru agatat barbatii

Secrete din

Profesiile care "predispuneau" la prostitutie, in acele vremuri, erau cele de servitoare - care erau percepute drept "garda de rezerva a prostitutiei", cameriste, chelnerite in cafenele sau restaurante, femeile din parcurile de distractii, din baruri, floraresele ambulante. Spre exemplu: la Chilia se numea "carnet de sanatate", la Ramnicu-Valcea "condicuta pentru femeile prostituate ale doamnei X", la Botosani se elibera contra a 200 de lei "condicuta pentru acele de prostitutie". De la 7.500 de lei pe luna la peste 20.000 de lei Cat castiga o prostituata?

acum 106 luni (9 Jul 2015)

Majoritatea tinerelor care se prostituau s-au nascut la tara, in familii numeroase care, din varii motive, le-a respins. Acestea sunt ideile expuse de cercetatoarea Ghizela Cosma in teza sa de doctorat, la Cluj, in 1998, teza intitulata "Stilul de viata urban in Romania interbelica". Servitoarele, "garda de rezerva a prostitutiei"

Cercetatoarea povesteste ca tinerele care deveneau prostituate, respinse de familii sau marginalizate, din varii motive, de comunitatile unde traiau, aleg sa ia drumul orasului. Acolo, nevoite sa-si faca rost de painea cea de toate zilele, isi cauta de lucru, unele nu gasesc si ajung sa supravietuiasca greu. In plus, trebuiau sa faca fata lumii orasului, care are un alt ritm decat cel de la sat, alte valori.

Profesiile care "predispuneau" la prostitutie, in acele vremuri, erau cele de servitoare - care erau percepute drept "garda de rezerva a prostitutiei", cameriste, chelnerite in cafenele sau restaurante, femeile din parcurile de distractii, din baruri, floraresele ambulante.

Prostitutia se practica fie in institutii legalizate - case de toleranta, stabilimente, bordeluri, fie clandestin - femeile care alegeau aceasta forma de prostitutie erau intotdeauna mai numeroase decat cele din bordeluri.

"Condicuta" cea cu toate boalele sau actul prin care societatea le recunostea existenta

Forma de inregistrare oficiala a prostituatei era "condicuta". Era un fel de buletin, act de legitimare unde era trecute vizitele medicale, bolile, aproape tot despre acea persoana. Aceasta "condicuta" avea alta denumire de la oras la oras. Spre exemplu: la Chilia se numea "carnet de sanatate", la Ramnicu-Valcea "condicuta pentru femeile prostituate ale doamnei X", la Botosani se elibera contra a 200 de lei "condicuta pentru acele de prostitutie".

Modificari in "condicuta" se faceau daca prostituata se imbolnavea, devenea infirma si nu putea sa mai profes... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro